Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagdanski stol
  • 12.04.2023. 10:00

Pretjerujemo li s hranom u blagdansko vrijeme?

Kako ste nam komentirali, u neka prošla vremena puno smo se više i iskrenije veselili malim stvarima i običajima i do toga se čvrsto držalo.Je li nekoć sve bilo skromnije (i bolje)?

Foto: Maja Celing Celić
  • 294
  • 50
  • 0

Prema izračunima sindikata, uskrsna i kako je rekao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, "jedina prava ispravna košarica u potpunom duhu tradicije" iznosila je oko 328 eura. Srednja oko 204 eura, a najskromnija oko 100 eura. 

Ona najskuplja, pojasnio je, obuhvaćala je najkvalitetniju ribu za petak, primjerice bakalar ili neki bolji fiš, šunku te na blagdanskom stolu janjetinu ili teletinu. Kod srednje košarice bi to bila rolana šunka te neka jeftinija riba i odojak ili neka druga srednja kvaliteta mesa. Najjeftinija bi sadržavala srdelu te kokoš. U svakoj, dakako, uračunali su se i kolači. 

No, pretjerujemo li, neovisno o verziji, s hranom u blagdansko vrijeme? 

Kako ste nam komentirali, u neka prošla vremena puno smo se više i iskrenije veselili malim stvarima i običajima i do toga se čvrsto držalo. Nisu se pravila pojedina fina jela kao šarani na rašljama i slične delicije osobito na veliki petak. Post je bio pravi post. Riblja glava, rep, možda koja potkova i to tek navečer.

Znate li koji su hrvatski uskrsni običaji i što se sve s pisanicama radi?

Štoviše, u nekim našim krajevima za post se jela domaća tjestenina. Uz petak, postilo bi se i subotom, sve do Uskršnjeg jutra.

Poštivalo se Sveto trodnevlje pa bi se čak u srijedu vadio mladi luk, hren, brala salata sve kako se ne bi diralo u zemlju nakon što se u četvrtak zavežu crkvena zvona. Tih bi se dana samo hranile životinje i spremalo za druženje, blagoslov jela i svete mise.

Kažete nam čak da se tih dana nije uključivao ni radio ni TV, a nije se smjela čuti ni buka iz dvorišta.

Što mislite, jesmo li pretjerali u želji da blagdanski stol bude što bogatiji i zaboravili na ono najvažnije - okupljanje i druženje obitelji pa i na riječi "Mir vama" jer nam ga remeti mišljenje da na stolu nema dovoljno ili nema onoga što smo si zamislili jer želje i novčanik ne surađuju?

Idete li na polje u vrijeme Svetog trodnevlja?

Pred pravoslavnim vjernicima je Uskrs, a katolici će u nedjelju proslaviti Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju u spomen na dan kada se uskrsli Isus ukazao svojim učenicima. Vrijeme za obilje ili skromnije, a prisnije druženje s najmilijima? 


Tagovi

Uskrs Hrana Pretjerujemo li Post Običaji Uskrsna košarica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvor Mrežnice 🫡