Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 04.01.2021. 13:00

Prepoznajte na vrijeme nedostatak bora i željeza na biljkama

Dodatna kalcifikacija može poremetiti pristupačnost željeza, zato se svaki put prije navedene agrotehničke mjere, treba odraditi analiza zemljišta da ne bi bilo posljedica koje je kasnije teško riješiti.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.347
  • 30
  • 0

Iako su željezo i bor mikroelementi i biljci su potrebni u malim dozama, oni u ishrani imaju jednako važnu ulogu kao i osnovna tri elementa - dušik, fosfor i kalij.

Prilikom rasta i razvoja, usjevi nemaju jednaku potrebu za svim hranjivima. Za pojedine imaju veće zahtjeve, a za druge manje. Ona hranjiva za kojim biljke imaju manju potrebu jednim imenom zovemo mikroelementi. Međutim, iako su im neophodni samo u određenim količinima, njihov nedostatak može izazvati ozbiljne posljedice u rastu, a što se samim tim odražava na kvalitetu i na prinos.

Analizom zemljišta utvrditi pristupačnost Fe

Od svih prisutnih mikroelemenata u zemljištu željezo (Fe) je najdominantnije, ali ono se vrlo često nalazi u oblicima koje usjevi ne mogu usvojiti. U kiselom tlu obično su to fosfati dok se u baznom nalazi u vidu topivih oksida. Dodatna kalcifikacija može poremetiti pristupačnost željeza, zato se svaki put prije navedene agrotehničke mjere, treba odraditi analiza zemljišta da ne bi bilo posljedica koje je kasnije teško riješiti.

Koja su hranjiva biljci potrebna? Što su makro i mikroelementi?

Uglavnom naša tla većinom imaju dovoljne količine željeza, problem se najčeće javlja na izrazito humidnom ili vrlo karbonatnom zemljištu. Nedostatak makroelementa kalija dovodi i do manjka željeza. Također, pretjerana zemljišna vlaga, te nabijanje zemlje uslijed učestale upotrebe teške mehanizacije, dovodi do poremećaja prisustva ovog elementa.

Simptomi nedostataka najčešće se pokazuju na listovima. I to u vidu mrežaste nekroze između nervatura, žućenja koje kasnije dovodi do potpunog opadanja lišća. Nedostatak se obično nadoknađuje putem folijarne prihrane ili inkorporiranjem u zemljište što je rjeđi slučaj. Njegov manjak najviše se javlja na breskvi, vinovoj lozi, krastavcima, raznom cvijeću i drugim uzgajanim vrstama. Ovaj elemenat vrši razne funkcije u metabolizmu biljke, a jedna od važnijih je proizvodnja klorofila.

Pri nedostatku bora, prvo stradaju listovi

Bor se u zemlji nalazi u vrlo malim količinama. Uglavnom se pristupačni oblik može naći u organskoj tvari tla, čijom razgradnjom prelazi u stanje dostupno usjevu. Također, njegovo usvajanje ovisi od pH tla i sadžaja kalcija. Simptomi nedostatka ovog mikroelementa najviše se javljaju na zemljištima bazne reakcije dakle s visokom vrijednošću pH i znatno su učestaliji tijekom sušnog perioda.

Znaci deficita bora vidljivi su na listu. Mlado lišće je uvijeno, manje veličine i tamnije boje, starije je krto dok je glava korijena šuplja.

Koji su simptomi nedostatka bora kod biljaka i kako ih spriječiti?

Najveću potrebu za borom ima šećerna repa pa se u tlu gdje ga nema dovoljno obavezno dodaje prilikom uzgoja ove povrtne vrste. Na njegov nedostatak osjetljiva je i jabuka. U proizvodnji ovog voća ima značaj jer pospješuje razvoj pupova, potiče cvjetanje, razvoj plodova, a pokožica ploda ima bolju teksturu. Također smanjuje i negativne posljedice kod skladištenja.

Na nedostatak ovog elementa osjetljiva je i lucerna. Ova leguminoza ima zahtjeve naročito u periodu oplodnje. U slučaju njegovog deficita dolazi do otpadanja cvjetova.

Na tržištu se (B) i (Fe) nalaze u obliku prašiva, kao i tekućeg i granuliranog gnojiva.


Tagovi

Mikroelementi Makroelementi Nedostatak bora Nedostatak željeza Kalcifikacija Pristupačni oblici Organska tvar Agrotehničke mjere


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Prozor-Rami počela dvodnevna manifestacija Međunarodni sajam šljive, na kojem sudjeluje oko 90 izlagača iz BiH i RH.🌞💜