Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU parlament
  • 05.07.2019. 18:00
  • Bruxelles

Predstavljen novi Odbor za poljoprivredu EU parlamenta

Pred novim Odborom je završetak kreiranja nove Zajedničke poljoprivredne politike za sljedećih sedam godina.

Foto: europarl.europa.eu
  • 228
  • 25
  • 0

Objavljen je sastav novog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta (AGRI) koji će u prvoj polovici devetog mandata Europskog parlamenta imati 48 zastupnika. 

Predsjednici će, pak, biti izabrani na konstitutivnim sastancima odbora i pododbora. Inače, sukladno Poslovniku Parlamenta, sastav njegovih odbora i pododbora treba u najvećoj mogućoj mjeri odražavati sastav Parlamenta u cjelini.

Proporcionalna raspodjela mjesta među političkim skupinama ne smije odstupati od najbližeg odgovarajućeg cijelog broja, a konferencija predsjednika (odnosno predsjednika EP-a i čelnika političkih skupina) rješava sve sporove između skupina o njihovoj proporcionalnoj težini. Političke skupine i nezavisni članovi odlučuju interno o tome koji od njih imenovati u svaki odbor i pododbor. Trgovanje mjestima između grupa nije dopušteno.

Europski odbor za poljoprivredu jedan je od najvažnijih odbora Europskog parlamenta jer pokriva Zajedničku poljoprivrednu politiku koja je najdugovječnija i financijski najskuplja politika EU. Podsjećamo, u tijeku je kreiranje nove poljoprivredne politike za sljedećih 7 godina o čemu ovisi budućnost europske poljoprivrede. 

Vezano uz političke opcije, u novom sastavu odbora 12 članova ima EPP, S&D 10, Renew Europe sedam, Greens/EFA pet, ID pet, ECR četiri, GUE/NGL tri i NI dva. 

Hrvatska više nema predstavnika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta

Kako smo i pisali, Hrvatska više nema predstavnika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta. Odnosno Ruža Tomašić koja je jedina od izabranih zastupnika najavljivala da joj je želja ući u navedeni Odbor pa spojiti poljoprivredu i ribarstvo, uspjela je postati tek zamjenom. Jednaki status zamjenika ima i naš novi europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić

Sastav novog Odbora za poljoprivredu možete vidjeti ovdje


Izvori

AgPress


Tagovi

Odbor za poljoprivredu ZPP Eu parlament


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]