Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Parlament
  • 04.07.2019. 15:40
  • Bruxelles

Hrvatska više nema predstavnika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta

Ruža Tomašić i Ivan Vilibor Sinčić postali su tek zamjenskim članovima Odbora za poljoprivredu EU parlamenta. Što to znači za Hrvatsku i mogu li se iz te pozicije izboriti za interese hrvatskih poljoprivrednika?

Foto: europarl.europa.eu
  • 817
  • 418
  • 0

Hrvatska više nema predstavnika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta (AGRI), loša je vijest koja proizlazi iz tek objavljenih podataka o članovima novog saziva tog važnog tijela. Da budemo još konkretniji, nema punopravnog člana/članicu. Naime, Ruža Tomašić koja je jedina od izabranih zastupnika najavljivala da joj je želja ući u navedeni Odbor pa spojiti poljoprivredu i ribarstvo, uspjela je postati tek zamjenom. Jednaki status zamjenika ima i naš novi europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

"Na sreću, pošlo mi je za rukom postati zamjenskom članicom Odbora za poljoprivredu (AGRI). Stoga planiram vrlo aktivno sudjelovati u radu odbora u kojemu ću imati gotovo ista prava kakva imaju puni članovi. Jedina razlika između punog i zamjenskog člana u Europskom parlamentu jeste mogućnost glasovanja, što za mene ne predstavlja nikakvu prepreku u radu budući da ću se s kolegama iz kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) uvijek biti u mogućnosti dogovoriti da glasujem na zakonodavne prijedloge važne za Republiku Hrvatsku", rekla je za Agroklub naša europarlamentarka Ruža Tomašić. 

Ribarstvo vs poljoprivreda 2:0

Kako je dodala, ostala je punopravna članica Odbora za ribarstvo (PECH) u kojemu planira završiti trijalog o maloj plavoj ribi u Jadranu u korist hrvatskih ribara.

"Nažalost, trijalog još uvijek nije niti započeo. S tim u svezi u rujnu planiram imati sastanak s Europskom komisijom i detaljno se informirati o tome gdje je i iz kojih razloga trijalog "zapeo", najavila je Tomašić. 

Mogućnost utjecaja na poljoprivrednu i ribarstvenu politiku Unije svakog individualnog zastupnika/ce u Europskom parlamentu, dodaje zastupnica, ovisi s jedne strane o pripadnosti klubu zastupnika. "Jaki klubovi zastupnika posljedično imaju i veću mogućnost utjecaja te s druge strane o ozbiljnosti u pristupu radu i radnoj etici zastupunika/ce. Kada se tom poslu pristupi srčano te se radi punom parom, moguće je u tekstove zakonodavnih prijedloga inkorporirati mnoge interese od krucijalne važnosti za Republiku Hrvatsku", naglasila je. 

Inače, u Odboru za ribarstvo član je i novi eurozastupnik iz redova SDP-a Predrag Fred Matić. 

Petir: Žao mi je što poljoprivreda nikome od njih nije prioritet 

Uz Ružu Tomašić, u statusu zamjene člana Odbora za poljoprivredu je i eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić. Pokušali smo i od njega dobiti komentar, međutim odgovor zasad nismo dobili. 

"Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj jedan je od najvažnijih odbora Europskog parlamenta jer pokriva Zajedničku poljoprivrednu politiku koja je najdugovječnija i financijski najskuplja politika EU. Žao mi je da se niti jedan hrvatski zastupnik/ica nije izborio da bude punopravni član tog odbora i da nikome od njih poljoprivreda nije prioritet. Sve to se događa u trenutku kada se kreira nova poljoprivredna politika za sljedećih 7 godina o čemu ovisi budućnost hrvatske poljoprivrede", komentirala je i bivša europarlamentarka Marijana Petir koja je protekli mandat bila punopravna članica Odbora AGRI. 

Sada nakon njenog mandata domaća poljoprivreda ostaje bez stalnog člana s pravom glasovanja. Zamjenici mogu prisustvovati sjednici i dobiti riječ, ali glasovati mogu samo kada punopravni član iz njihove stranke nije prisutan.

Činjenica da u Odboru za ribarstvo danas imamo 2 stalna člana, a u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj niti jednog govori o manjku koordinacije i/ili interesa za teme našeg agrara.


Tagovi

AGRI Odbor za poljoprivredu Ruža Tomašić Ivan Vilibor Sinčić Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.