Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori u HPK
  • 18.01.2022. 16:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pravo glasa na izborima u HPK ima 57.800 poljoprivrednika - iskoristite ga

Online glasanje je najtransparentniji, najeftiniji i najbrži oblik izbornog postupka, čulo se na predstavljanju izbora u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
  • 671
  • 154
  • 2

"Pozivam hrvatske poljoprivredne proizvođače da iskoriste pravo i daju svoj glas, a takvih je 57.800 jer što je jača Hrvatska poljoprivredna komora time će biti jača i domaća poljoprivreda u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju", poručio je u utorak predsjednik HPK Mladen Jakopović u izjavi novinarima u Zagrebu, najavljujući izborni proces u idućih dva mjeseca.

Dodao je da se do 30. siječnja, prema podacima koji su dostupni na njihovoj stranici, biraju delegati za Skupštinu Komore. Sve pristigle prijave do 5. veljače, online putem, bit će obrađene do 10. veljače, a poziv na izbore će uslijediti 12. veljače. Sami izbori se održavaju od 20. do 28. veljače, punih devet dana, dok će 7. ožujka biti gotova izborna lista, a sama Skupština HPK će se održati 15. ožujka, kazao je.

Prema njegovim riječima, za prve online izbore, ima nekoliko razloga. Prije svega to su čisti izbori jer ne može biti transparentnijih od onih koji se održavaju na taj način. Tako se, kaže, može doći do zadnjeg kutka Lijepe naše, a osim toga su sedam do osam puta jeftiniji od onih klasičnih, jer bi, primjerice, samo slanje pisama na adrese 57.800 delagata, koštalo najmanje 700.000 kuna. Ujedno, petero stalno zaposlenih u HPK, trebali bi mjeseci da prebroje glasove.

Komora mora biti više na terenu

Cilj je, naglasio je, da delegati za radna tijela komore više brinu o potrebama terena, bilo da se radi o proizvodnji mandarina u Opuzenu, krumpira u Međimurju ili vina u Baranji, jer svi oni imaju svoje specifične probleme.  

Odgovarajući na pitanja, Jakopović je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede počelo HPK doživljavati kao ozbiljnog pregovarača, iako još ima prostora za poboljšanje te suradnje. 

"Postali smo partneri, ali i najveći kritičari kada je to trebalo", istaknuo je. Nadalje, kaže, rad Komore u prošlom mandatnom razdoblju obilježio je niz turbulentnih događaja, poput donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je išao u brojna čitanja. Potom su imali dvoje izbora u EU, te su se promijenila tri hrvatska ministra poljoprivrede.

"Ipak, postali smo važna karika u Briselu, posebno u udruzi COPA jer se tamo moraju odraditi prvi pregovori, a tek onda u Ministarstvu poljoprivrede", kazao je. 

Izbori u HPK: Poljoprivrednici, birajte svoje predstavnike

Vezano uz članarinu HPK, koja iznosi šest kuna mjesečno odnosno 72 kn godišnje, a koje nisu mogli naplatiti u prethodne četiri godine, naglašeno je da bi naplata stvorila solidnu bazu za njezin pojačani rad, prije svega onaj sektorski. Također, to bi značilo moguće uključivanje savjetodavne službe u redove Komore, kako što je to slučaj u drugim zemljama u našem okruženju, zaključio je Jakopović. 


Fotoprilog


Tagovi

HPK Izbori Izbori u HPK Mladen Jakopović


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega