Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori
  • 14.01.2022. 11:00

Izbori u HPK: Poljoprivrednici, birajte svoje predstavnike

Glasački listići su elektronski i brojanje istih odvija se automatski u sustavu, kaže aktualni predsjednik Mladen Jakopović.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 456
  • 98
  • 2

Hrvatska poljoprivredna komora započinje s izbornim radnjama i obavještava poljoprivrednike da se uključe te svojim znanjem i iskustvom doprinesu njihovom radu.

Zainteresirani sukladno Zakonu o HPK, članku 7. mogu sudjelovati u izborima, birati ili biti birani.

Glasanje za kandidate u Skupštini provodit će u razdoblju od 20. do 28. veljače 2022. putem elektroničkog listića, a birat će se maksimalno 71 član skupštine iz svih županija i grada Zagreba.

"Ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače, koji su po Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori članovi našeg krovnog udruženja, da se uključe u izborni proces i da kroz izbore biraju svoje predstavnike", izjavio je sadašnji predsjednik, Mladen Jakopović.

Kako kaže, to je važno za reprezentativnost, ali i kako bi svi zajedno u idućem sazivu skupštine i svih tijela Komore, utjecali na buduće procese, koji čekaju kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. "Pred nama su izazovna vremena što nas još više obvezuje i stavlja veliku odgovornost da maksimalno pokažemo snagu izboriti se za boljitak hrvatske poljoprivrede", dodao je.

Tko ima pravo glasa?

Naime, u prvoj fazi izbori se provode za skupštinu (maksimalni broj 71) i predsjednika.

U HPK napominju kako pravo glasa na izborima imaju svi OPG-ovi upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te svi evidentirani dobrovoljni članovi, odnosno oni koji su potpisali izjavu o pristupanju HPK i platili članarinu.

Pravilnik o izborima potvrdio je Upravni odbor HPK nakon što je utvrđen konačan broj svih članova – dobrovoljnih i obveznih. Trenutno skupština HPK ima 32 člana koji su teritorijalno raspoređeni.

Za sudjelovanje u izborima (glasanje) neophodno je imati e-mail adresu koja pripada određenom MIBPG-u ili OIB-u (za fizičke osobe, koji ne posjeduju MIBPG). Kako napominju iz HPK, Glasanje će se provoditi online po principu "Jedan MIBPG/OIB – jedan email – jedan glas".

"Ovim putem molimo sve zainteresirane poljoprivrednike da provjere ispravnost svojih e-mail adresa. Ako je došlo do promjena istih molimo da nam javite na e-mail clanstvo@komora.hr u što kraćem roku", ističu u HPK.

Rezultati izbora u kratkom roku

Prema definiranom Pravilniku prijava kandidatura za delegate u Skupštini će se provodi u vremenu od 18.01.-30.01.2022. godine do 23.59 sati, sukladno uvjetima definiranim u članku 22. Pravilnika o provođenju izbora.

Glasanje za kandidate u Skupštini provodit će se putem linka koji će poljoprivrednici primiti na svoje mail adrese u razdoblju od 20.02. – 28.02.2022. putem elektroničkog listića.

Prijava kandidatura za Predsjednika Komore započet će 01.03. 2022, a završetak prijave za kandidiranje za Predsjednika je 09.03.2022.

"Ovo će biti prvi izbori koji će se odvijati on-line. Izbori će se provoditi putem platforme koja koristi napredno softversko rješenje za provedbu različitih glasovanja online putem“, kaže Jakopović. Dodaje da će se tako riješiti problem slabog odaziva na izbore i štedi se na vremenu rekavši da je platforma je sigurna, transparentna, ekonomična i ekološki prihvatljiva te vrlo jednostavna za korištenje.

Nakon što istekne vrijeme za glasovanje, platforma će biti zaključana te će se rezultati vidjeti u kratkom roku. "Glasački listići su elektronski i brojanje istih odvija se automatski u sustavu", napominje Jakopović te zaključuje da ih veseli što takav način izbora dokazuje njihovu spremnost prema digitalizacije poljoprivrede.


Tagovi

Izbori HPK Skupština Predsjednik Poziv Glasanje Mladen Jakopović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije