Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalni uzgoj
  • 03.10.2020. 18:00

Povrće prodaju s korijenom: U Infarm ulažu veliki svjetski investitori

Tvrtka sa sjedištem u Berlinu razvila je sustav vertikalnog uzgoja bilja. Njihovo se povrće može kupiti u 10 zemalja svijeta, plan im je proširiti svoju mrežu uzgoja u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji i to za deset puta.

Foto: Facebook/INFARM
  • 175
  • 16
  • 0

Sigurnost hrane pod posebnim je povećalom nakon širenja virusa SARS-CoV-2, a sve se više govori o samodostatnosti u poljoprivrednim proizvodima što potiče inovatore i ulagače na nova rješenja u proizvodnji. Bez obzira na koronu, popularnost vertikalnih farmi godinama raste, a vjerujemo da će se uzlazni trend nastaviti posebno nakon kritične 2020. 

Dokaz tome je njemačka startup tvrtka Infarm koja se bavi urbanom poljoprivredom te je razvila tehnologiju vertikalne proizvodnje, a od investitora su prikupili 170 milijuna dolara za daljnji razvoj. Cilj im je u sljedećih pet godina proširiti svoju mrežu uzgoja u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji i to za deset puta, navodi reuters.

Povrće pakiraju skupa s korijenom

Ova tvrtka sjedište ima u Berlinu, a osnovali su je 2013. godine Osnat Michaeli i braća Erez i Guy Galonska. Njihove modularne farme smještene su na raznim lokacijama u gradu, a proizvodi se mogu naći u trgovinama hranom, restoranima, trgovačkim centrima pa čak i školama - blizu samih potrošača čime smanjuju negativan utjecaj na okoliš. 

Povrće koje uzgajaju pakiraju svježe, skupa s korijenom umočenim u otopinu koja ga održava u takvom stanju i na taj mu način produžuju vijek trajanja. Ističu kako u proizvodnji ne koriste pesticide, a pored toga, upotrebljavaju 75% manje gnojiva i 95% manje vode.

Je li vertikalni uzgoj odgovor na zdraviju i kvalitetniju hranu?

Negativan utjecaj na okoliš smanjili su i tako što su dizajnirali sustav upravljanja pa proizvodnju nadziru i kontroliraju iz clouda (oblaka), središnjeg centra Infarma, što ovu tvrtku bitno razlikuje od konkurencije. 

Planiraju proširiti područje uzgoja na 465.000 m2 do 2025. godine, u odnosu na sadašnjih 46.500 m2. Trenutno proizvode u 10 zemalja, a bave se uzgojem gljiva, rajčica, jagoda, salate i začinskog bilja.

Brojni su investitori uložili u ovu ideju

"Ova investicija pomoći će nam da napravimo globalni iskorak i u konačnici promijenimo način na koji se ljudi hrane i razmišljaju o hrani“, rekao je Erez Galonska, suosnivač i izvršni direktor Infarma. Kazao je i da njegova tvrtka planira ostvariti dobit do 2023. godine.

Iz tvrtke su poručili da u ovom, već trećem krugu ulaganja, očekuju da će prikupiti 200 milijuna dolara. Do sada su ukupno pribavili 300 mil.$.

Infarm je do sada sklopio ugovore vrijedne ukupno 400 milijuna dolara, a kako bi opskrbio hranom velike trgovce kao što su njemački Aldi Sued, Marks i Spencer MKS.L u Britaniji i Kroger KR.N u Sjedinjenim Američkim Državama.


Tagovi

Infarm Urbana farma Vertikalna proizvodnja Investicija Investitori Povrće s korijenom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]