Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalni uzgoj
  • 11.12.2019. 13:30

Je li vertikalni uzgoj odgovor na zdraviju i kvalitetniju hranu?

Vertikalni uzgoj je uzgoj hrane na okomito nagnutim površinama. Umjesto da se povrće, voće ili neka druga hrana proizvodi na jednoj razini kao što je na polju ili u stakleniku, ova metoda uzgaja hranu "jednu ispod druge".

Foto: Pixabay/marsraw
  • 784
  • 50
  • 0

Do 2050. godine očekuje se da će svjetska populacija porasti za još dvije milijarde ljudi, a nahraniti toliki broj ljudi bit će veliki izazov. Zbog industrijskog razvoja i urbanizacije svakodnevno gubimo oranice. Znanstvenici kažu da je Zemlja u posljednjih 40 godina izgubila trećinu obradive zemlje.

Vertikalni uzgoj je uzgoj hrane na okomito nagnutim površinama. Umjesto da se povrće, voće ili neka druga hrana proizvodi na jednoj razini kao što je na polju ili u stakleniku, ova metoda uzgaja hranu "jednu ispod druge". Većinom vertikalni uzgoj podsjeća na veliku ogradu, neboder ili brodski kontejner.

Koristeći tehnologiju kontrolirane poljoprivredne zaštite okoliša (CEA), ova moderna ideja koristi poljoprivredne tehnike u zatvorenom prostoru. U mnogočemu je vertikalni uzgoj sličan plastenicima u kojima metalni reflektori i umjetna rasvjeta povećavaju prirodnu sunčevu svjetlost. Primarni cilj vertikalnog uzgoja je maksimalizacija proizvodnje usjeva u ograničenom prostoru.

Kako funkcionira vertikalni uzgoj?

Osnovni cilj vertikalne poljoprivrede je proizvodnja više hrane po kvadratnom metru. Kako to uspijeva?

Za održavanje savršene razine svjetlosti u sobi koristi se kombinacija prirodnih i umjetnih svjetala. Tehnologije poput rotirajućih kreveta (bubnjeva) koriste se za poboljšanje učinkovitosti osvjetljenja. Umjesto tla koriste se aeroponski, akvaponski ili hidroponski uzgojni mediji. Školjke od mahuna kikirikija ili vlakna s ljuske kokosovog oraha te slični ne-zemni mediji vrlo su česti u vertikalnom uzgoju. Kao najbitniji dio u proizvodnji treba istaknuti kako vertikalni uzgoj koristi različite značajke održivosti kako bi se nadoknadio trošak energije u poljoprivredi.

Prednosti i nedostatci vertikalnog uzgoja

Vertikalna poljoprivreda puno obećava i zvuči kao farma budućnosti. Međutim, treba uzeti u obzir da postoje i oprečna mišljenja prije nego što se punom brzinom požuri na vertikalni uzgoj.

Zagovornici uzgoja kažu da je jedinstven jer može osigurati ukusno voće i povrće bez pesticida koji su ukusniji od ostalih sorti. Dodatni okus očito proizlazi iz sposobnosti davanja specifičnih uvjeta kod onih kultura koje se teže uzgajaju, što je nemoguće zajamčiti na tradicionalnim farmama. Još jedna prednost vertikalno uzgojene hrane je produljeni rok trajanja.

No, naravno postoje i kritičari koji smatraju da vertikalna poljoprivreda nije odgovor za spašavanje hrane u svijetu. Neki od razloga su: izrada koja je jako skupa, smatra se da je zagađanje koje emitiraju veće, veći troškovi rada, previše se oslanja na trgovinu itd.

Vertikalni uzgoj u svijetu                        

Iako je SAD prva država koja je krenula s takvim oblikom proizvodnje, Japan se najviše ističe. U zemlji izlazećeg sunca mogu se pohvaliti s 200 tvornica s vertikalnim uzgojem, dok Kina ima 80 tvornica.

Od tvrtki koje se bave vertikalnom proizvodnjom hrane najviše se ističe AeroFarms. Tvrtka je osvojila brojne pohvale za svoje poslovanje i koristi svoju patentiranu "aeroponsku tehnologiju" koja štedi energiju i dovodi rizike do one minimalne vrijednosti. AeroFarms koristi aeroponski sustav kako bi osigurao pravu količinu vode i hranjivih sastojaka, a temperatura i vlaga stalno se prilagođavaju, tako da svaki usjev ima savršene uvjete uzgoja.


Tagovi

Poljoprivreda Hrana Vertikalni uzgoj Prednosti Nedostatci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]