Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi sastav EU
  • 29.11.2019. 18:00
  • Strasbourg

Potvrđen novi sastav Europske komisije, Poljak na čelu EU poljoprivrede

Europski parlament u Strasbourgu potvrdio je novi sastav Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen. Nakon Phila Hogana, prvi čovjek EU poljoprivrede postao je Poljak Janusz Wojciechowski.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu
  • 256
  • 15
  • 0

S 461 glasom za, 157 protiv i 89 suzdržanih potvrđena je nova Europska komisija. Dana 27. studenog 2019. Europski parlament odobrio je Komisiju nove predsjednice Ursule von der Leyen u Strasbourgu. Novi će saziv imati osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella.

Potpredsjednici su odgovorni za najvažnije prioritete u političkim smjernicama. Oni će upravljati radom na najvažnijim pitanjima, kao što su europski "zeleni dogovor", zatim Europa koja je spremna za digitalno doba, gospodarstvo u interesu građana, promicanje europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i nov poticaj za europsku demokraciju.

Janusz Wojciechowski na čelu EU poljoprivrede

Nakon Phila Hogana, prvi čovjek EU poljoprivrede postaje Poljak Janusz Wojciechowski, dugogodišnji član Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu i bivši čelnik poljske seljačke stranke. 

Wojciechowski: Podupirat ću mala i srednja gospodarstva jer su budućnost poljoprivrede

"Ekološka poljoprivreda je budućnost poljoprivrede. Održiva poljoprivreda uz ruralni razvoj, to je ono za što ću se zalagati izaberete li me za povjerenika. Obećavam da ću podupirati sve akcije koje mogući pomoći razvoj malih i srednjih farmi, posebice obiteljskih gospodarstava jer je u tome budućnost. Moja ideja je biti otvoren za dijalog s poljoprivrednicima, poljoprivrednim organizacijama, nevladinim organizacijama jer jedino kroz dijalog možemo doći do ideja koje će dovesti do razvoja", rekao je između ostalog Wojciechowski na saslušanju.

Tko je u ostatku novog saziva Europske komisije?

Novi potpredsjednici Europske komisije su: visoki predstavnik Josep Borrell (Snažnija Europa u svijetu), izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis (Gospodarstvo u interesu građana), izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager (Europa spremna za digitalno doba), izvršni potpredsjednik Frans Timmermans (Europski zeleni plan), Dubravka Šuica (Demokracija i demografija), Margaritis Schinas (Promicanje europskog načina života), Věra Jourová (Vrijednosti i transparentnost), Maroš Šefčovič (Međuinstitucijski odnosi i predviđanja).

Nova Komisija stupa na dužnost 1. prosinca 2019. godine, a mandat traje do 2024. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ursule von der Leyen Nova Komisija Europska komisija Janusz Wojciechowski Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.