Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 30.05.2020. 12:00

Posljedice pandemije: pala vrijednost trgovine sa zemljama van EU

Kako bi spriječili širenje pandemije COVID-19, zemlje širom svijeta poduzele su različite restriktivne mjere, a podaci iz ožujka 2020. već pokazuju značajan utjecaj na međunarodnu trgovinu robom

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 238
  • 19
  • 0

Kako bi spriječili širenje pandemije Covid-19, zemlje širom svijeta poduzele su različite restriktivne mjere, a podaci iz ožujka 2020. već pokazuju značajan utjecaj na međunarodnu trgovinu robom.

Kako navodi Eurostat, u ožujku 2020. ukupna se trgovina sa zemljama van EU (uvoz + izvoz) smanjila s 252 na 228 milijardi eura u odnosu na siječanj 2020. godine.

Predstavljena strategija gospodarskog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

Taj se obrazac primjetio i kod izvoza sa svih pet glavnih trgovinskih partnera, a najveći pad trgovine dogodio se sa Švicarskom (-8,5%) i Kinom (-7,1%), a slijede ih Rusija (-6,8%), Ujedinjeno Kraljevstvo* (-6,2%) i Sjedinjene Države (-4,2%). S ovih pet partnera u istom je razdoblju smanjen i uvoz. Međutim, za Švicarsku (-1,2%) i Sjedinjene Države (-2,6%) pad je bio znatno manji nego za Rusiju (-8,2%), Kinu (-10,9%) i posebno Veliku Britaniju (-17,0%).

 v
Međunarodna trgovina EU s pet glavnih trgovinskih partnera (foto: Eurostat)

U skladu s tim, ukupna trgovina s Ujedinjenim Kraljevstvom (-10,4%) i Kinom (-9,6%) pala je najviše (u relativnom smislu), dok je manji pad zabilježen u trgovini sa Sjedinjenim Državama (-3,6%), Švicarskom (-5,3%) i Rusijom (-7,6%). Među 11 glavnih trgovinskih partnera EU, Turska (-13,0%), Indija (-11,8%) i Norveška (-11,7%) zabilježile su najveći pad u ukupnoj trgovini, dok je trgovina s Južnom Korejom pala samo 1,9%.

cd
Trgovina i trgovinski saldo s 11 glavnih trgovinskih partnera (foto: Eurostat)

U ožujku 2020. EU je zabilježila povećanje trgovinske bilance s 8 od svojih 11 glavnih trgovinskih partnera u odnosu na siječanj 2020., a najveći rast zabilježen je s Kinom (+2,1 milijarde eura) i Ujedinjenom Kraljevstvom (+1,2 milijarde eura). Među 11 glavnih trgovinskih partnera EU, trgovinski je saldo smanjen samo za Tursku (-0,2 milijarde eura), Sjedinjene Države (-0,9 milijardi eura) i Švicarsku (-1,0 milijardi eura).

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Podsjetimo, o smanjenju uvoza na razini Hrvatske, ali i cijele EU pričalo se na sjednici Vijeća Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK), koje je raspravljalo o predstojećim izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji, smatraju, u konačnici nije smanjio uvoz. 

"Potrebu prilagodbe Zakona najviše potvrđuje činjenica da se jedna od intencija zakona, povećani plasman i zaštita domaće proizvodnje, nije ostvarila, već da je došlo do povećanoga uvoza", ocjena je potpredsjednika HGK za trgovinu i financije Josipa Zahera.

Predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac istaknuo je kako je zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trebalo donijeti, te da je dobra ideja za uspostavu ravnoteže na tržištu. "Ova je ideja nova ne samo u Hrvatskoj, već i na razini EU, pa je i za očekivati da će biti potrebne dorade oko provedbe, a i vrijeme od donošenja do provedbe je bilo dosta kratko".

* Napomena: Europska unija (EU) uključuje 27 država članica. Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja 2020.


Tagovi

Eurostat COVID-19 Međunarodna trgovina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe