Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova Banovine
  • 22.02.2021. 15:35
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Posebnim programima pomoći će se poljoprivrednike koji imaju problem s vrtačama

Prijavljeno je 15-tak lokacija s problemima zbog vrtača (rupa u zemlji), a poljoprivrednici su dobili preporuke da se jave stručnim službama, rekla je u Petrinji ministrica Vučković.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
  • 160
  • 17
  • 0

Natječaj vrijedan 120 milijuna kuna kroz mjeru 5 bit će objavljen u ožujku, ponovila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Petrinji. 

"Namijenjen je obnovi proizvodnog potencijala na urušenim gospodarstvima i gospodarskim objektima, za izgubljenu stoku i usjeve koji trpe štetu", navela je i dodala da će se potaknuti i daljnja ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine poput banijske šara svinje, ali i u ostale grane poljoprivrede.

Također, zbog poteškoća zbog vrtača (rupa) koje su nastale u tlu nakon potresa, poručila je i kako će se formirati posebni programi manje vrijednosti, a poljoprivrednicima je izdana preporuka da se prije odlaska na polja gdje su se pojavile jave Stožeru, savjetodavnoj službi, Ministarstvu, djelatnicima HAPIH-a. 

"Naš državni tajnik Tugomir Majdak obišao je sve lokacije, a njih 15-tak prijavilo je problem", dodala je.

Ulaganje u sustav navodnjavanja 

Podsjetila je i na projekt Velika Ludina pomoću kojeg će se navodnjavati oko 450 hektara zemlje, a čija je izrada projektno-tehničke dokumentacije pri kraju.  Izgradnja sustava s revitalizacijom voćnjaka planirana je unutar Mjere 4. Predviđena je i dodatna aktivacija podmjere 4.1.1. za ulaganje u opremu za navodnjavanje, uz poticanje na udruživanje u proizvođačku organizaciju, kao i aktivacija zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i korištenje šumskog zemljišta u poljoprivredne svrhe.

"Ne gledamo ga samo kroz infrastrukturu javnog navodnjavanja nego ćemo kreirati posebnu potporu za nabavu opreme za proizvođače, voćare, ali i za udruživanje u proizvođačke organizaciju kojima ćemo omogućiti mogućnost financiranja objekte za preradu i skladišno distribucijske centre", pojasnila je te dodala kako će takav natječaj biti objavljen 2022. godine, a prema sadašnjim procjenama vrijedan je 85 milijuna kuna.

Kako je dodala, osim 120 milijuna kuna kroz Mjeru 5 za obnovu i opremanje PG-ova i 60 milijuna kuna za mlade i male poljoprivrednike kroz Mjeru 6, nastavit će i s izravnim potporama od kojih su u prvim tjednima, uz mjere ruralnog razvoja, isplatili 93 milijuna kuna.

Uručila ugovore vrijedne skoro 800.000 kuna

Ministrica je prošli tjedan posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju gdje je uručila ugovore o sufinanciranju projekata iz Programa ruralnog razvoja stolarskoj radnji Drvomont te obrtu Kolarić.

Tako je kroz operaciju 6.4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima stolarskoj radnji dodijeljena potpora u vrijednosti od gotovo 600.000 kuna. Navedena ulaganja omogućit će nabavu CNC stroja s alatima te obavljanje novih zahvata u preradi drva, doprinijeti smanjenju količina otpada iz proizvodnje i posljedično smanjenju zagađenja okoliša.

Nadalje, uručivanjem ugovora odobrene potpore u vrijednosti većoj od 190.000 kuna obrtu Kolarić započela je realizacija još jednog projekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja iste operacije na području Vukovarsko-srijemske županije, čime je omogućena nabava dostavnog vozila te širenje obujma djelatnosti kupnjom dva aparata za varenje.

Inače, navedeni obrt se bavi djelatnostima proizvodnje strojeva za poljoprivredu i šumarstvo, raspolaže osnovnom opremom za preradu metala iz kojega radi nošene i vučene poljoprivredne strojeve, a novim ulaganjima je omogućena izrada i prodaja tanjurača, sjetvospremača, teških drljača i vučenih tanjurača.


Tagovi

Ruralni razvoj Marija Vučković Ugovori Drvomont Obrt Kolarić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?