Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 22.10.2022. 18:00
  • Novi Zeland

Porez na emisije iz stočarstva izvukao novozelandske farmere na ulice

Na više od 50 lokacija poljoprivrednici su izašli traktorima i drugim strojevima kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i neslaganje s odlukama Vlade

Foto: Facebook/Groundswell NZ
  • 190
  • 68
  • 0

Novozelandski poljoprivrednici su izašli na prosvjede i okupirali gradove. Predvodi ih grupa Groundswell NZ, a održavaju se na više od 50 lokacija.

Porezi na plinove životinja

Naime, Vlada Novog Zelanda je najavila da će od 2025. oporezivati emisije stakleničkih plinova uzrokovanih stočarstvom, većinom govedarstvom i ovčarstvom. Tvrde da više od polovice emisija dolazi iz poljoprivrede. 

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Jednostavnim rječnikom rečeno, poljoprivrednici bi morali plaćati porez na podrigivanja, čvrste fekalije i urin životinja. Cilj je postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Upozoravaju da će porez uništiti stočarstvo

Stočari su odbacili ovakvu odluku i izašli na prosvjede. Ističu da bi ta odluka u potpunosti uništila sektor i proizvodnju hrane u ovoj otočnoj zemlji. Smatraju ovaj potez nepromišljenim. Traže od Vlade da preispita cijeli koncept i da se zaustavi donošenje ovakvog zakona koji bi uništio poljoprivrednike i ruralne zajednice.

Slijedi nestašica i poskupljenje hrane

Svojim traktorima i drugom mehanizacijom izašli su na ulice, a na pojedinim mjestima ometaju promet kako bi iskazali svoje neslaganje.

U zemlji od 5 milijuna ljudi ima oko 10 milijuna muznih goveda i 26 milijuna ovaca. Groundswell NZ ističe da su stočari s Novog Zelanda najodrživiji proizvođači hrane na svijetu, a novi porez će izazvati nestašicu i poskupljenje hrane.


Tagovi

Novi Zeland Porez Metan Traktori na ulici Staklenički plinovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]