Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene zemljišta
  • 25.07.2021. 07:30
  • Njemačka

Porasle cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta u Njemačkoj za čak 62 posto

Podaci su pokazali da je udio zemlje u zakupu puno veći u zapadnom dijelu te države nego na istoku, radi čega je ondje i cijena najma puno viša.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.240
  • 219
  • 0

Poljoprivredno zemljište je sve manje dostupno u Njemačkoj, radi čega su cijene zakupa i kupnje otišle u nebo. Tamošnji farmeri se u borbi za zemlju ne natječu samo sa sebi jednakima već i konkurentima koji se svim silama žele probiti na to tržište. To se pogotovo odnosi na energetske tvrtke koje na ovakvim površinama postavljaju solarne panele i vjetrenjače. Uz to, postoje i investitori koji kupuju farme kako bi osnovali golema poljoprivredna gospodarstva.

Prema novim podacima Saveznog zavoda za statistiku Statista, u 2020. godini je ukupno 262.800 PG-a u toj zemlji obrađivalo površinu od 16,6 milijuna hektara. Od toga je čak 60 posto, odnosno 9,97 mil. ha zakup, 38 posto je privatno i dva posto ono koje je na raspolaganju besplatno.

Naime, prošle je godine prosječna cijena zakupa bila između 329 i 375 eura po hektaru s tim da je za livade iznosila 198 eura. Poražavajuć je podatak za tamošnje poljoprivrednike da je to u odnosu na 2010. godinu povećanje od čak 62 posto. 

Na istoku veće cijene, ali i površine po gospodarstvu

Podaci su pokazali da je udio zemlje u zakupu puno veći u zapadnom dijelu te države nego na istoku, radi čega je ondje i cijena najma puno veća.

Statistika pokazuje da su oni u zapadnoj i sjevernoj Njemačkoj u prosjeku morali plaćati najvišu arendu. Predvodnica s 518 eura po hektaru bila je pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, a slijedile su je Donja Saska s 514 €/ha i Schleswig-Holstein s 460 €/ha. Daleko najniže naknade za zakup su u saveznoj državi Saarska sa samo 94 eura po hektaru.

Rastu cijene poljoprivrednog zemljišta, ali i dalje uz velike razlike u regijama

Dok su PG-ovi na zapadu obrađivali prosječno 47 hektara zemljišta, na istoku je površina gotovo pet puta veća i iznosi 221 hektar. Kada su u pitanju veće tvrtke, razlike u veličini su još izraženije - sa 68 ha na zapadu i 669 hektara na istoku.


Tagovi

Njemačka Cijene zemljišta Najam zemljišta Zakup


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]