Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rak dojke
  • 26.10.2018. 09:00

Poljoprivrednici u borbi protiv raka dojke

Južnoafrička udruga poljoprivrednika (SAMFA) pokrenula je 2009. godine kampanju Power of Pink, a ubrzo su ih podržali i u trgovačkom lancu Pick n Pay.

Foto: Deskgram
  • 156
  • 18
  • 0

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a ova se problematika provlači kroz sve segmente života kako bi se žene, ali i njihovi bližnji osvijestili o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Naime, ovo je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu od kojega mogu oboljeti i muškarci. 

Tim je povodom južnoafrički lanac trgovina, Pick n Pay, šampinjone upakirao u ružičaste plitice. Od svakog prodanog pakiranja šampinjona, 1 rand (južnoafrička valuta, u protuvrijednosti oko 50 lipa) odlazi grupi za podršku oboljelih od raka dojke, Reach for Recovery. 

Ova je ideja zaživjela još 2009. godine kada je istraživanje pokazalo da svježe gljive mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka dojke. Tada je Južnoafrička udruga poljoprivrednika (SAMFA) pokrenula kampanju Power of Pink, a ubrzo su ih podržali i u Pick n Pay, navodi Freshplaza

Pomažu siromašnim ženama nakon mastektomije

Devet godina kasnije, ovom je kampanjom prikupljeno oko 3,5 milijuna randa, odnosno gotovo 1,6 milijuna kuna. Samo prošle godine prikupljeno je pola milijuna randa. 

Sav taj prihod je izravna pomoć za projekt Reach for Recovery koji pomaže siromašnim ženama da vrate dostojanstvo nakon zahvata mastektomije te koje su u potrebi i ne mogu si priuštiti silikonske proteze dojke

Na temelju prikupljenih sredstava od prodaje šampinjona, gotovo je 5.000 žena dobilo silikonske proteze dojke, a još 12.000 žena su dobile pakete podrške nakon mastektomije. 

"Žene koje su preživjele rak dojke svakodnevno se suočavaju s bezbroj izazova. Power of Pink nam omogućava da empatiju pretvorimo u konkretnu pomoć koja će im promijeniti život", kaže Stephene Jacobs, predsjednik Nacionalnog odbora za upravljanje grupom Reach for Recovery. 

Važno je podići svijest o raku dojke

"Svatko zna nekoga s dijagnozom raka dojke. Želimo podići svijest o tome kako žene mogu smanjiti rizik od raka dojke. Što više govorimo o tome i što više širimo svijest i ovim načinom, to više žena možemo pomoći", rekla je Suzanne Ackerman-Berman, direktorica u Pick n Pay. 

Ovo nije jedina pojava u svijetu poljoprivrede koja radi na svjesnosti o raku dojke. Podsjetimo, balama sijena "odjevenim" u ružičaste cerade, francuski se poljoprivrednik Stéphan Deffieux odlučio financijski poduprijeti istraživanja liječenja raka dojke.

Polje osvanulo s ružičastim balama sijena!

Treba svakako naglasiti kako ovu bolest nazivaju i epidemijom globalnih razmjera. U 2016. godini je u svijetu umrlo više od 562.000 žena od raka dojke, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2030. godine ova bolest odnijeti više od 800.000 života žena što je čak 43 posto više nego danas. 

Drage žene, ali i muškarci, osim što trebate što češće vršiti samopregled dojki (upute se mogu pronaći na internetu), nakon 40. godine treba obaviti i mamografiju. Od velikog je značaja i hrana koju konzumirate, a to znači da trebate jesti što više svježeg, sezonskog povrća i voća. Prestanite pušiti, regulirajte tjelesnu težinu i budite tjelesno aktivni. 


Tagovi

Rak dojke Ružičaste gljive Kampanja Listopad Samopregled


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo