Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 16.11.2020. 16:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Pokrali električne pastire i akumulatore: stoka bez zaštite, a stočar bez odštete

Šteta koja može nastupiti zbog ovakvih krađa može biti puno veća od vrijednosti same mreže i akumulatora. Bez njih stočari ne samo da ne mogu sačuvati blago nego u slučaju da ih napadnu vukovi ne mogu ostvariti odštete za usmrćene životinje.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.589
  • 534
  • 1

U posljednje je vrijeme izgleda postalo unosnije krasti električne pastire nego janjce ili telad. Tako i u najnovijem priopćenju Policijske uprave ličko senjske izvješćuju da su službenici PP Gospić dovršili kriminalistička istraživanja nad 21-godišnjakom i maloljetnikom s područja Općine Lovinac zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela krađe.

Ukrali 5 elekričnih pastira i 4 akumulatora

Sumnjiče se, naime, da su u vremenu od 22. do 30. kolovoza s oranica u mjestima Gudura, Štikada i Ričice otuđili 5 električnih pastira i 4 akumulatora.

Protiv njih će, ističe se u priopćenju, nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena posebna izvješća kao nadopune kaznenih prijava. Ovaj slučaj naveliko se komentira među ličkim stočarima koji svoju stoku od napada predatora brane i postavljanjem električnih pastira. Bez njih ne samo da ne mogu sačuvati blago, svoje ovce, koze i goveda, nego u slučaju da ih napadnu vukovi ne mogu ostvariti ni odštete za usmrćene domaće životinje.

"Pravilnikom o naknadi šteta od predatora propisano je, da između ostaloga, blago na ispaši treba biti zaštićeno sa mrežom odnosno električnim pastirom visine 1,80 metara sa nagibima", kaže mr.sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša za procjenu šteta koje počine zaštićene divlje zvijeri - vukovi, medvjedi, a u posljednje vrijeme i poskoci.  

Strava u Lici: Usmrtili junicu i mladog bika pa ih polili benzinom i zapalili?!

"Šteta koja može nastupiti zbog ovakvih krađa može biti puno veća od vrijednosti same mreže i akumulatora", kaže magistrica Grgas i podsjeća da je raspisan natječaj za top operacije 4.4.1. "Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša", kojom se stočarima želi pomoći da iz Programa ruralnog razvoja dobiju potrebna sredstva za nabavku pastirskih pasa i električnih pastira.

Otuđio 10 stabala bukve, utopio štene u moru

U istom pripopćenju o krađi električnih pastira i akumulatora navodi se da su službenici Postaje granične policije Korenica dovršili kriminalistička istraživanja nad 46-godišnjakom iz Udbine zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela krađe.

On se sumnjiči da je u vremenu od 15. kolovoza do 2. rujna u šumskim predjelima mjesta Jošani i Ondić, posjekao i otuđio ukupno 10 stabala bukve, oštetivši pravnu osobu sa sjedištem u Udbini.

Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljene kaznene prijave.

Za kraj i nemili događaj od kojega se diže kosa na glavi. Pogotovu ljubiteljima domaćih životinja i kućnih ljubimaca kao i udrugama za njihovu zaštitu. A, vijest koju prosljeđuje PU ličko-senjska glasi: Dana 12./13. studenog 2020. godine u Senju, nepoznati počinitelj je u more bacio žensko štene kojoj je zavezao metalnu cijev za vrat, uslijed čega se utopilo. Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, navodi se u današnjem priopćenju PU ličko-senjske.


Tagovi

PU ličko-senjska Lopovi Električni pastiri i akumulatori Posjekli bukve Ugušili štene


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."