Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brisanje parcela
  • 25.02.2022. 12:00

Pljušte reakcije na brisanje parcela iz ARKOD-a: Primjer koji pokazuje sav nemar i nebrigu

Zašto sada?, pitaju iz SDP-a. Poljoprivrednici odavno nemaju nikakvu sigurnost u poslovanju i kolateralne su žrtve, kažu iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 2.559
  • 294
  • 0

"Na primjeru brisanja parcela iz ARKOD sustava od prije dva dana najbolje se vidi svo neznanje, nemar, aljkavost i nebriga odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede", reagirao je SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu na brisanje poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a.

Kako kažu, 2018. je donesen neprovediv Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je sva briga i odgovornost za taj vrijedan nacionalni resurs prebačena na Jedinice lokalne samouprave. "Mnoge općine, kako se pokazalo, nemaju niti kadrovskih niti financijskih kapaciteta da posao kvalitetno i brzo provedu i s poljoprivrednicima sklope ugovore o korištenju", istaknuli su.

Dodaju da se sada tim istim korisnicima, zato što ne mogu priložiti valjani dokument, parcele brišu iz sustava i ostavlja ih se bez osnovnog sredstva za rad, neke i potpuno, a dio korisnika koji se bave ekološkom proizvodnjom morat će vraćati novac.

"Na taj način izbrisano je više od 22.000 ha za 3.322 poljoprivrednika. Rok za dostavu ugovora bio je 31.12.2021., međutim, izgleda da se roka baš i ne moramo držati", upozorili su iz SDP-a.

Antun Vujić: Iz ARKOD-a je obrisano više od 22.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Međutim, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozivaju korisnike da, ukoliko posjeduju dokaz o pravu na korištenje državnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, mogu isti dostaviti i parcela će im opet biti upisana. U protivnom Agencija će pokušati iznaći rješenje i sve koji zemljište koriste bez valjanog dokaza upisati u ARKOD sustav.

"Zašto sada? Prebacuje li se opet posao i odgovornosti s Ministarstva na nekog drugog? Zna li se više tko tu pije, a tko plaća?", pitaju iz SDP-a.

Potez za koji nitko neće odgovarati

Na ovaj čin APPRRR-a reagirala je i Udruga Hrvatski krški pašnjaci. "Odavno ukazujemo da smo kolateralne žrtve i da smo iskorišteni kako bi država preko naših leđa povukla što više europskih sredstava i usmjerila ih svojima i podobnima", upozorili su na svojoj Facebook stranici.

Kako tvrde, državno zemljište koje je u gospodarenju jedinice lokalne samouprave, birokratskim je preprekama onemogućeno davati u zakup jer je Ministarstvo tražilo od JLS da naprave programe raspolaganja, a do danas nije dalo suglasnost za većinu. Zbog toga se poljoprivrednicima nisu ni mogli dodijeliti ugovori o zakupu. Nekima su istekli, ali se ne mogu obnoviti jer općine javni poziv ne mogu objaviti.

Ističu da kažnjavati poljoprivrednike zbog vlastita nerada i nemara odražava sav jad, tugu i čemer hrvatske poljoprivredne politike. "Poljoprivrednici odavno nemaju nikakvu sigurnost u poslovanju", dodaju.

Pravno gledano, smatraju da je ovakav potez brisanja nezakonit i da će svi poljoprivrednici biti obeštećeni u sudskom postupku. "Najgore je što će Republika Hrvatska plaćati obeštećenja poljoprivrednicima iz državnog proračuna sredstvima poreznih obveznika, a nitko iz Ministarstva i APPRRR neće odgovarati za počinjenu štetu", istaknuli su.

Hrvatska će, dodaju, dobiti od EU sredstva za te brisane površine, neće ih isplatiti poljoprivrednicima, pa se nameće pitanje gdje će se i kome usmjeriti?, pitaju iz ove udruge.


Tagovi

APPRRR Brisanje parcela SDP Hrvatski krški pašnjaci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.