Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brisanje parcela
  • 23.02.2022. 16:00

APPRRR krenula u brisanje parcela iz ARKOD sustava

Nekim OPG-ovcima su izbrisane sve parcele. Znači, nemaju proizvodni resurs i nisu više poljoprivrednici, upozoravaju iz Neretvanske mladeži. Zbog činjenice da sustav ne funkcionira na svim razinama oni sada gumicom brišu pola Hrvatske, kaže i Mladen Kušeković.

Foto: Renata Prusina/arhiva AK
  • 18.468
  • 1.519
  • 1

"Želi li Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zabraniti poljoprivrednicima rad? Uskraćuje li im se Ustavom zajamčeno pravo?", reakcija je Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" na vijest koja ih je jutros, kako kažu, iznenadila i pogodila. 

Naime, APPRRR je, navode, krenula u brisanje pojedinih parcela iz ARKOD sustava i to kako su čuli, ne samo na području Dubrovačko-neretvanske županije već cijele države.

"ARKOD sustav je evidencija korištenja poljoprivrednog zemljišta. Dakle, on ne priznaje ni vlasništvo ni posjed, međutim osnova za povlačenje sredstava po raznim mjerama ruralnog razvoja, od osnovnog plaćanja, proizvodno vezanih plaćanja, IAKS i raznih mjera ruralnog razvoja", stoji u dopisu Udruge poslanom i medijima, ali i Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji kojeg potpisuje njihov predsjednik mr.sc. Željko Bjeliš. 

Upisom kultura u taj sustav, objašnjavaju, poljoprivredni proizvođač ima pravo prodavati vlastite proizvode. Ukoliko nije upisana, smatra se da ju ne proizvodi i ne smije ju prodavati kao vlastiti proizvod.

Akcija ih je, dodaju, iznenadila, premda Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 147/2020), nalaže sljedeće: (3) Poljoprivrednik koji ima upisano zemljište u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu dužan je do 31. prosinca 2022. godine dostaviti dokaze iz stavka 2. ovoga članka ili dokaz da je pokrenuo postupak za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, u protivnom će isto biti brisano iz sustava. (4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka rok za dostavu dokaza iz stavka 2. ovoga članka za šumsko i poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske je do 31. 12. 2021. godine.

Bitno je, kažu, napomenuti da se radi o intenzivnoj proizvodnji s kontinuiranom obradom i evidentnim stalnim korištenjem unazad 25 godina, što se vidi i iz ARKOD preglednika i na parcelama. No, očito je APPRRR izvršila brisanje po navedenom Pravilniku.

"Gumicom brišu pola Hrvatske"

Da se počelo s brisanjem površina koje su bez ugovora, potvrđuje nam i poznati stočar Mladen Kušeković.

"Država najprije treba stvoriti preduvjete za normalan i redovan rad, a tek onda provoditi represiju. Ovako je vidljiv sav jad i čemer te naše tzv. poljoprivredne politike", ogorčen je napominjući da sve što kaže može argumentirati s nekoliko kilograma dokumentacije na tu temu u proteklih 15 godina rada.

Brisanje je, dodaje, interesantna tema s obzirom da svi znamo da je ARKOD samo evidencija korištenja zemljišta, a koliko njega pamćenje služi prema zakonu o poljoprivredi u obvezi su evidentirati ono koje se koristi, bez obzira tko je vlasnik.

"Da stvar bude gora to se radi po nalogu istog ministarstva koje nije uspjelo dati u zakup niti kvadratni metar zemljišta jer svi raspisani natječaji redom zapinju upravo na lokalnoj razini ili DORH-u", komentira dodajući da je pitanje i kako to da se brišu i čestice zemljišta gdje je RH vlasnik u dijelu parcela bez da se na terenu provede točna identifikacija o kojem se dijelu radi. Istovremeno, nastavlja, u novom prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu takve parcele se ne mogu dati u zakup. A njih je gotovo 50 posto na području južno od Karlovca.

"Zbog činjenice da sustav ne funkcionira na svim razinama oni sada gumicom brišu pola Hrvatske. Ako to nije veleizdaja, ne znam šta bi to onda bilo", oštar je Kušeković navodeći da svima koji su direktno pogođeni višegodišnjim neradom ne preostaje ništa drugo nego sav kapital i znanje s poljoprivredne proizvodnje usmjeriti na tužbe protiv takvih apsurdnih odluka.

"Ključno je pitanje tko si uzima za pravo najvrjedniji resurs za proizvodnju hrane ne staviti u funkciju i to već dugo godina", zaključuje. 

Što brisanje znači za poljoprivrednike?

Što brisanje znači za poljoprivrednike, konkretno u dolini Neretve, objasnili su iz Udruge "Neretvanska mladež".

Kažu, nekim OPG-ovcima su izbrisane sve parcele iz ARKOD sustava. Znači, nemaju proizvodni resurs i nisu više poljoprivrednici, neće moći raditi ni prodavati vlastite proizvode.

Nadalje, svi proizvođači mandarina, kojima su parcele izbrisane, ostat će bez cca 10.000 kn/ha potpore, uključujući osnovno plaćanje, PVP, preraspodjele, IAKS mjere i dr.,

Također, svi oni koji su ušli u program IAKS mjera, vjerojatno će morati vratiti sredstva. Jedan od uvjeta za sve korisnike iz programa ruralnog razvoja (mjere 6, 4, i dr.) bio je da vrijednost poljoprivrednog gospodarstva izražena kroz SO ne smije pasti. Ovim brisanjem, veliki broj korisnika će doći u poziciju da trebaju vratiti dobiveno.

Vijest o brisanju parcela iz ARKOD-a pogodila je neretvanske poljoprivrednike (Foto: Zvonimir Pandza/PIXSELL)

Kako dodaju, proizvođači u ekološkoj proizvodnji moraju imati parcele upisane u taj sustav da bi uopće mogli biti u toj proizvodnji. Takvi će preko noći prestati biti ekološki proizvođači, mada i dalje rade sve isto.

Isto tako, vinogradari koji prodaju grožđe, moraju imati prateći list na kojem je navedena ARKOD parcela na kojoj imaju proizvodnju. Brisanjem praktički prestaju biti proizvođači, mada i dalje rade.

Također, distributeri mandarina fitosanitarnoj inspekciji dostavljaju podatke o proizvodnji s naznačenim parcelama, kako bi ih mogli izvoziti. Ovako će to biti onemogućeno.

Mjera za one koji nemaju dokaz o vlasništvu ili najmu

"Zadnjih dana dobili smo Strategiju razvoja poljoprivrede, koja za cilj ima povećanje produktivnosti, rast površina pod ekološkom proizvodnjom i dr. Ovakve mjere APPRRR očito nisu u skladu s njom i onemogućiti će izvršenje predviđenih ciljeva", navode u dopisu.

Upozorili su i da je ova mjera za sada na području doline Neretve zahvatila one koji nemaju dokaz o vlasništvu ili najmu.

Međutim, isto, smatraju, mogu očekivati i ostali korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, posebno na području grada Opuzena. Ondje kroz 2022. godinu istječu privremena korištenja po osnovi desetogodišnjih ugovora te isto mogu očekivati početkom 2023. ako se ne provede natječaj za zakup.

Antun Vujić: Iz ARKOD-a je obrisano više od 22.000 hektara

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je 22. veljače brisanje ARKOD parcela na šumskom i poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske za koje do 31. prosinca 2021. nije dostavljen dokaz o pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta, sukladno odredbi članka 8. stavak 4. Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta (NN 54/2019, 126/2019, 147/2020) (Pravilnik), potvrdio nam je Antun Vujić, ravnatelj APPRRR-a.

Broj poljoprivrednika obuhvaćenih predmetnim brisanjem je 3.322, broj parcela 6.815, a ukupna površina 22.644,74 hektara.  


Tagovi

ARKOD Brisanje parcela Željko Bjeliš Mladen Kušeković APPRRR


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.