Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 07.08.2020. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Petrokemija: Proizvodimo i skladištimo amonijev nitrat, ali je pod stalnim nadzorom

Svakodnevno se obavlja i fizički obilazak skladišta, a ulaz je strogo ograničen i dozvoljen samo ovlaštenim osobama, naglašavaju iz ove tvornice.

Foto: Petrokemija.hr
  • 256
  • 17
  • 0

Proizvode na bazi amonijevog nitrata u svom asortimanu posjeduje i Petrokemija d.d. Kutina, priopćeno je iz te tvrtke nakon stravične eksplozije u Bejrutu.

Točnije, kažu, proizvode te skladište amonijev nitrat koji se koristi u poljoprivredne svrhe kao gnojivo, kao i tehnički amonijev nitrat.

"Za njegovo skladištenje smo sukladno zakonskim propisima izgradili posebno skladište koje je, kao i uskladištena roba, pod kontinuiranim video nadzorom 24 sata dnevno. Svakodnevno se obavlja i fizički obilazak skladišta, a ulaz je strogo ograničen i dozvoljen samo ovlaštenim osobama", naglašavaju.

Također, opremljeno je propisanom protupožarnom opremom. "Sukladno zakonskim propisima i procjeni protupožarne opasnosti Petrokemija d.d. u svom sastavu ima i profesionalnu vatrogasnu postrojbu za sve intervencije unutar tvornice, pa tako i u slučaju eventualnog požara u skladištu amonijevog nitrata.

Na kraju naglašavamo da je Petrokemija d.d. poduzela i svakodnevno poduzima sve aktivnosti iz područja zaštite na radu i zaštite od požara u cilju sprečavanja incidenata", zaključuju.

Podsjećamo, istraga eksplozije u luci smještenoj u gradu Bejrutu u Libanonu, prema pisanju svjetskih medija, ukazuje na godine nemara zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala koji je uzrok tragedije u kojoj je živote izgubilo više od 135 ljudi, a ozlijeđeno oko 5.000.

Za šokantnu eksploziju u Libanonu krivo umjetno gnojivo?

Razlog katastrofe je 2.750 tona amonijevog nitrata. Riječ je o tvari u obliku kristala, bez mirisa i najčešće se koristi kao gnojivo, a uzrok je i velikog broja industrijskih eksplozija. U poljoprivredi se ovo gnojivo primjenjuje u obliku granula koje su brzo topive i opskrbljuju biljke dušikom.

U kombinaciji s loživim uljima ovaj spoj stvara snažan eksploziv koji često koriste pobunjeničke skupine.


Tagovi

Petrokemija Amonijev nitrat Skladištenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: [email protected] web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj radnji nastaje jedan proizvod utemeljen još 1569. godine i svojevrsni je brend zapada BiH, a kupuju ga i u Srbiji ;) Uskoro priča iz Varcar Vakufa, danas se ne zove tako :D