• Amonijev nitrat
  • 06.08.2020. 09:30

Za šokantnu eksploziju u Libanonu krivo umjetno gnojivo?

Unatoč upozorenjima i šest godina nepravilnog skladištenja ove tvari, glavni direktor luke Hassan Koraytem rekao je da je materijal čuvan u skladištu u skladu sa sudskim nalogom te da su znali da je opasan, ali ne u tolikoj mjeri.

Foto: Facebook/ORO NEGRO
  • 512
  • 46
  • 0

Istraga eksplozije u luci smještenoj u gradu Bejrutu u Libanonu, prema pisanju svjetskih medija, ukazuje na godine nemara zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala koji je uzrok tragedije u kojoj je živote izgubilo više od 135 ljudi, a ozlijeđeno oko 5.000.

Razlog katastrofe je 2.750 tona amonijevog nitrata. Riječ je o tvari u obliku kristala, bez mirisa i najčešće se koristi kao gnojivo, a uzrok je i velikog broja industrijskih eksplozija. U poljoprivredi se ovo gnojivo primjenjuje u obliku granula koje su brzo topive i opskrbljuju biljke dušikom.

U kombinaciji s loživim uljima ovaj spoj stvara snažan eksploziv koji često koriste pobunjeničke skupine.

Bejrut trpi veliku štetu

Nepoznat izvor za reuters kaže da je požar započeo u lučkom skladištu broj 9 i kasnije se proširio na skladište 12 u kojem je čuvan amonijev nitrat te je došlo do jake eksplozije.

Ovo je najveća tragedija koju je Bejrut ikada pretrpio, a riječ je o gradu koji još uvijek trpi posljedice građanskog rata od prije tri desetljeća. Također, bore i s dubokom financijskom krizom koju je stvorila korupcija i ekonomsko loše vođenje države.

U usjev podmetnute bombe, kombajn pri žetvi aktivirao eksploziju!

Unatoč upozorenjima i šest godina nepravilnog skladištenja ove tvari, glavni direktor luke Hassan Koraytem rekao je da je materijal čuvan u skladištu u pravilu sa sudskim nalogom te da su znali da je opasan, ali ne u tolikoj mjeri.

Amonij nitrat je uzrok većeg broja eksplozija

U Teksasu 2013. godine dogodila se slična, ali manja eksplozija u kojoj je poginulo 15 ljudi, a krivac je amonijev nitrat. Kako prenosi timesofisrael iz istog razloga u kemijskoj tvornici u Toulouseu u Francuskoj 2001. godine poginula je 31 osoba. Osim, toga ovaj je spoj bio i sastavni dio bombi koje su korištene u napadu na Oklahoma City prije 25 godina.

Na šokantnim snimkama bejrutske eksplozije vidljiv je crni dim pa potom crveni. Stoga prof. Jimmie Oxley pretpostavlja da se prvo dogodila mala reakcija koja je potom izazvala eksploziju amonijevog nitrata. "To je zato što je ovaj spoj oksidant. On pojačava sagorijevanje i omogućuje drugim tvarima da se lakše zapale, ali sam po sebi nije vrlo zapaljiv", objašnjava ona.

Iz tog razloga postoje stroga pravila za njegovo skladištenje, a glavno je da se mora držati dalje od goriva ili izvora topline. Mnoge zemlje u Europskoj uniji zahtijevaju da se ovom spoju doda i kalcijev karbonat i tako stvori kalcijev amonijev nitrat koji je sigurniji za skladištenje.

Unatoč opasnosti, prof. Oxley kaže da je važna upotreba amonijevog nitrata u poljoprivredi i građevini. "Ne bismo imali ovaj moderni svijet bez eksploziva i ne bismo mogli nahraniti stanovništvo koje danas imamo bez ovog gnojiva, ali moramo paziti kako s njime postupamo", zaključila je.


Tagovi

Bejrut Libanon Eksplozija Amonijev nitrat Gnojivo Kalcijev amonijev nitrat


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.