Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 01.07.2021. 07:30

Pesticidi će smjeti biti "krivi" za smanjenje samo 10 posto kolonija pčela

Ministri su se složili o potrebi povećanja ambicija EU-a u pogledu zaštite pčela, istovremeno osiguravajući da mjere budu izvedive za sve države članice. Kako ih poljoprivrednici mogu zaštititi?

Foto: Depositphotos/gorat
  • 219
  • 170
  • 0

Države članice razmotrile su smjernice Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), iznoseći novi pristup procjeni utjecaja pesticida na populaciju medonosnih pčela. Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides pozvala je ministre da preispitaju pristup na temelju kojeg bi najveće dopušteno smanjenje veličine kolonija ove vrste pčela kao posljedica izloženosti pesticidima trebalo iznositi 10 posto u čitavoj Uniji. 

Ministri su se složili o potrebi povećanja ambicija EU-a u pogledu zaštite ovih oprašivača, istovremeno osiguravajući da mjere budu izvedive za sve države članice. U cjelini su podržali predloženi pristup, no neke su države tražile da se maksimalno smanjenje ipak postavi ispod 10 posto. Složili su se i da je važno uzeti u obzir najnovije znanstvene procjene i savjete.

"Vijeće je učinilo značajan korak ka postavljanju specifičnog cilja zaštite pčela. One nisu samo vitalni dio naših ekosustava, već pomažu i u osiguravanju održive budućnosti poljoprivrede oprašivanjem usjeva", naglasila je portugalska ministrica poljoprivrede, Maria do Céu Antunes.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), one oprašuju 71 od 100 vrsta usjeva koji osiguravaju 90 posto svjetske hrane. Međutim, njihov broj naglo je opao u posljednja dva desetljeća i to ponajviše zbog korištenja pesticida.

Inače, prema zakonu EU-a, oni se u poljoprivredi mogu koristiti samo ako sveobuhvatna procjena rizika pokaže da takva uporaba neće naštetiti zdravlju ljudi i životinja ili nanijeti neprihvatljivu razinu štete okolišu.

Kako ih možemo zaštititi?

U raspravama vezanim za otrovnost pesticida za pčele treba razlikovati osnovnu otrovnost od potencijalne opasnosti zbog trovanja. Ponekad i najjači otrovi nisu nužno opasni za njih ako se pravilno primjene, navodi Uprava za stručnu podršku u razvoju poljoprivrede i ribarstva u svojim smjernicama za procjenu rizika od trovanja pčelinjih zajednica. Kažu, ovi oprašivači su najugroženiji pri velikim akcijama primjene insekticida kao što je prskanje iz zrakoplova. No, tvrde, i pojedinačna tretiranja im mogu nanijeti štetu.

Savjetuju poljoprivrednike da izbjegavaju primjenu aktivnih tvari tijekom cvatnje. Obilazak čitavog posjeda, posebice rubnih dijelova prije primjene insekticida smatra se veoma važnim kako bi se utvrdilo da li se na okolnim korovima koji su u cvatu zadržavaju oprašivači. "Ovdje je važno naglasiti da se obilazak mora obaviti u približno isto vrijeme dana kada će i, primjerice, sutradan biti primijenjen insekticid", navode iz Uprave. Pojašnjavaju da razlog tomu treba tražiti u spoznaji da pojedini korov luči nektar i daje pelud samo nekoliko sati tijekom dana pa se može dogoditi da poljoprivrednik u svom obilasku ne uoči pčele na cvatu.

Nadalje, treba koristiti pesticide s kratkim rezidualnim potencijalom i voditi brigu o obliku i veličini čestica rabljenog otrova. "Insekticidi s kratkim rezidualnim potencijalom, od svega nekoliko sati, su najpoželjniji", stoji u njihovoj objavi gdje upozoravaju da se ona s produženim na više od osam sati smatraju opasnim za te kukce. Bitno je spomenuti da su za njih najopasnija sredstva u obliku prašiva, pa tekućine i emulzije, dok aerosol (tekućina u obliku magle) uzrokuje najmanje štete. 

Poljoprivrednici trebaju obratiti pozornost u kojem smjeru se raznosi insekticid pri aplikaciji, a ne bi ih trebalo primjenjivati ako puše vjetar većom brzinom od 15 km/h. "Promjena mlaznice na prskalici ili smanjenje pritiska povećat će veličinu kapljica i smanjiti mogućnost rizika od raznošenja insekticida putem vjetra na okolne biljke u cvatu", ističu.

Pesticidi: Pravilna primjena, miješanje formulacija i što u slučaju trovanja?

Također, temperature zraka ima snažan učinak na moguće otrovanje. "Primjerice, ako je ona nakon primjene niska, rezidualna aktivnost insekticida se produžuje u usporedbi s normalnom temperaturom koja je odgovarajuća za primjenu", upozoravaju dodavši da i visoka stvara probleme, posebice rano ujutro ili u sumrak kada one i dalje posjećuju biljke.

"Insekticide nikako ne treba primjenjivati u vrijeme kada su pčele na ispaši, a uporaba onih s kratkom rezidualnom aktivnosti u večernjem periodu pri odgovarajućoj temperature smanjuje rizik od njihovog trovanja”, poručili su apelirajući na poljoprivrednike da pažljivo čitaju deklaracije i naputke o uporabi sredstava za zaštitu bilja. 


Tagovi

Pčele Zaštita Zaštita pčela Stella Kyriakides Maria do Céu Antunes FAO


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]