Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva uporaba pesticida
  • 23.05.2021. 07:30

Pesticidi: Pravilna primjena, miješanje formulacija i što u slučaju trovanja?

Primjena sredstava za zaštitu bilja najopasnija je faza rukovanja. Kako ih miješati, pravilno primjenjivati, o čemu voditi računa, kako ih skladištiti i kamo s ambalažom, saznajte u nastavku.

Foto: Bigstock/leaf
  • 3.098
  • 105
  • 0

Prije primjene sredstava za zaštitu bilja (SZB) najvažnija i prva stvar koju trebate učiniti je pročitati upute u kojima su točno navedene doza i koncentracija izražena u postotku. Njihova priprema za prskanje je najopasnija faza rukovanja, upozoravaju stručnjaci u brošuri Održiva uporaba pesticida koju je objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

"Prilikom pripreme propisana (odvagnuta/izmjerena) količina sredstva stavlja se u posudu/kantu, u kojoj se nalazi malo vode, i dobro se promiješa. Tako pripremljena otopina SZB dodaje se u spremnik prskalice, koji je dopola napunjen vodom", savjetuju te navode da se na kraju pripreme treba dodati preostali dio potrebne količine vode, a tijekom tog postupka miješalica u prskalici mora biti uključena.

Za odmjeravanje tekućih sredstava koriste se male menzure i kapaljke, a za one u čvrstom obliku koristi se vaga. Dakle, mjerna jedinica poznata kao "odoka", ovdje nije prihvatljiva. 

Miješati iste formulacije

Kada je potrebno pomiješati dva ili više preparata, a u uputi nema podataka o tome, treba se držati pravila da se uvijek miješaju istovrsne formulacije (prašiva, močiva prašiva, tekućine, koncentrati za emulziju, granule i dr.). U slučaju da miješate različite oblike formulacija treba se pridržavati redoslijeda miješanja (npr.: vodotopive vrećice, močiva prašiva, dispergirajuće granule, koncentrati za suspenziju, koncentrati za emulziju, koncentrati za otopinu, pomoćna sredstva za poboljšanje učinka sredstvima za zaštitu bilja). Treba napomenuti da se okvašivači za poboljšanje prianjanja i folijarna gnojiva dodaju u spremnik prskalice tek na kraju.

Pravilna primjena SZB ovisi o vremenskim prilikama. Većini poljoprivrednika je poznato da treba izbjegavati tretiranje za vrijeme puhanja vjetra jer on uzrokuje zanošenje sredstva. Stoga se preporučuje pesticide primijeniti kada je vrijeme mirno.

Treba obratiti pozornosti i na temperaturu koja ne bi trebala biti ispod 5°C niti iznad 25°C jer može smanjiti učinkovitosti li izazvati fitotoksičnost. Također, neki preparati gube djelotvornost pod utjecajem svjetla pa ih treba primjenjivati prema uputama proizvođača. Nije poželjno obavljati prskanje kada ima rose jer ona razrjeđuje sredstvo. Međutim, kiša ima i pozitivan utjecaj kada je riječ o zemljišnim herbicidima, a u svim ostalim primjenama nije poželjna jer dovodi do ispiranja.

Ostatak iz prskalice maksimalno razrijediti i potrošiti

Kako bi tretiranje bilo precizno, važno je pravilno označiti prohode i odrediti udaljenost mlaznice od objekta tretiranja. Prskalicu treba uključiti i isključiti pri izlasku iz prohoda ili reda te stalno kontrolirati rad uređaja tijekom primjene. Također, treba koristiti ispravan manometar.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko često ju mijenjati?

U brošuri se navodi da ako je SZB dobro pripremljeno i primijenjeno ne bi smjelo biti ostataka. Također, savjetuje se ako je ipak ostalo škropiva u prskalici, tada ga treba maksimalno razrijediti i potrošiti na tretiranu površinu.

Nepotrošeno sredstvo treba ostaviti u originalnoj ambalaži i spremiti na propisani način. No, praznu ambalažu od onih tekućih treba isprati najmanje tri puta, a onu od krutih preparata potpuno isprazniti. Međutim, vrećice se ne ispiru. Također, ta se pakiranja ne smiju koristiti u druge svrhe, odlagati u blizini njiva, zakopavati, bacati u vodotokove te paliti.

Ambalažu uvijek treba propisno zbrinuti (Foto: Udruga Crocpa)

Prazna ambalaža se mora čuvati na mjestu do kojega djeca i životinje nikako ne mogu doći. Također, ne smije biti u istom prostoru s hranom, pićem, stočnom hranom i sličnim proizvodima. Potrebno ju je predati u organiziranim akcijama prikupljanja.

Što u slučaju trovanja?

Opasnost od trovanja ovisi o mnogo toga. Primjerice, dozi unesenog sredstva u organizam, mjestu primjene i temperaturi okoline, načinu primjene, putu ulaska u organizam koji može biti putem kože, udisanja ili kroz usta. Kako do toga ne bi došlo, treba imati zaštitnu opremu. To su gumene rukavice, gumene čizme, zaštitno odijelo, pokrivalo za glavu, zaštitne naočale i filterske polumaske. Zaštitnu odjeću bi trebalo prati posebno i nikako ne unositi u stambeni prostor.

Svako SZB prati odgovarajuća uputa proizvođača. U njoj su navedene mjere sigurnosti te odgovarajući znakovi upozorenja H i znakovi obavijesti P. Oni pojašnjavaju o kakvom se preparatu radi i koju zaštitnu opremu treba koristiti prilikom rukovanja, primjerice H315 znači da nadražuju kožu, a P280 da treba nositi zaštitne rukavice.

Pesticide obavezno treba miješati samo u posudama koje se koriste u te svrhe. Isto je i s vagom. Mlaznice nikako nemojte propuhivati ustima nego čistite četkicama. Što se tiče prašiva, njih treba sipati sa što manje udaljenosti kako bi se udisalo što manje otrova.

Ako dođe do onečišćenja kože, očiju ili usta sredstvom, potrebno je kožu dobro oprati sapunom, oči ili usta nekoliko puta isprati čistom vodom, uvijek imati sa sobom uputu o SZB s kojim se radi jer su ondje navedeni znakovi trovanja i prva pomoć.

Dođe li do otrovanja, unesrećenog treba odvesti s mjesta rada, skinuti mu radno odijelo, oprati tijelo mlazom vode, ispirati oči i usta vodom u trajanju od 10 minuta te pozvati liječničku pomoć.

Uvijek koristite pesticide koji su legalni na našem tržištu. Ne kupujte krivotvorena sredstva jer ona nisu ispitana. Njihova primjena predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i okoliš, a štete u nasadima mogu biti katastrofalnih razmjera, o čemu je više govorila Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH - CROCPA.


Tagovi

Pesticidi Primjena Trovanje Ambalaža Skladištenje Formulacije Miješanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zalazak sunca u Sikirevcima! #RuralFoto #Životinje