Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staništa
  • 12.01.2021. 17:00

Otvoreno javno savjetovanje o popisu tipova i karti staništa

Novim se Pravilnikom utvrđuje popis, karta te ugroženi i rijetki  tipovi, uključujući i prioritetne prirodne koje je potrebno očuvati u povoljnom stanju.

Foto: Bigstock/ Fosterss
  • 144
  • 256
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje na temu Pravilnik o popisu stanišnih tipova i karti staništa.

Kako pojašnjavaju, trenutno je na snazi Pravilnik koji je donesen u srpnju 2014. godine, a razlozi za donošenje novog su sljedeći:

  • prikupljanjem terenskih podataka i novim saznanjima provedena je revizija Nacionalne klasifikacije staništa (NKS) koja objedinjuje ukupan popis tipova prisutnih na području Republike Hrvatske, a donosi njihove detaljne opise te daje sintaksonomski pregled vegetacije
  • izrađena je nova karta prirodnih i polu-prirodnih kopnenih ne šumskih i slatkovodnih staništa u RH
  • provedena je revizija od interesa za Europsku uniju temeljem koje je nadopunjen popis s 45 novih, a izbrisana su 33 jer više ne dolaze na području RH ili nisu validno sintaksonomski opisani te se ne smatraju prihvaćenim zajednicama
  • izvršena je revizija pojedinih te je za 18 promijenjeno klasifikacijsko mjesto unutar NKS-a, a također je došlo i do promjena kod onih šumskih
  • svim dodanim staništima, kao i onima koja su prebačena na novo klasifikacijsko mjesto unutar NKS-a pridruženi su novi kodovi.

Nestala tri staništa u RH 

Također, maknuti su kodovi onih koja su izbrisana prilikom provedene revizije, a u popis ugroženih i/ili rijetkih stanišnih tipova od nacionalnog i europskog značaja, zbog ugroženosti na nacionalnoj ili europskoj razini uvršteno je osam, a tri su izbrisana jer su nestala i više ne postoje u Hrvatskoj.

"Temeljem provedene revizije 28 postojećih tipova koji su na popisu i od interesa za Europsku uniju nadopunjeni su novim staništima, a uvršten je i jedan novi tip, dok je 17 izbrisano jer su nestala i više ne postoje na našem području", objašnjavaju.

Inače, stanište je, prema Zakonu o zaštiti prirode, definirano kao jedinstvena funkcionalna jedinica kopnenog ili vodenog ekosustava, određena geografskim, biotičkim i abiotičkim svojstvima, neovisno o tome je li prirodno ili polu-prirodno.

Dokumentira se kartom, a praćenje njegovog stanja i ugroženosti provodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Karta je GIS-baza podataka o rasprostranjenosti pojedinih tipova, a čuva se u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Novim se Pravilnikom utvrđuje popis, karta te ugroženi i rijetki  tipovi, uključujući i prioritetne prirodne koje je potrebno očuvati u povoljnom stanju, a detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je moguće pronaći putem ove poveznice

"Vrste stanišnih tipova utvrđene ovim Pravilnikom sukladne su odgovarajućim europskim klasifikacijama te se za potrebe provođenja međunarodnih propisa mogu iskazivati u odgovarajućim oznakama i imenima“, naglašavaju iz Ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 11. veljače 2021. godine.


Tagovi

Savjetovanje Pravilnik Stanište Tipovi Karta Izmjene Bioraznolikost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/