Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodno dobro
  • 23.04.2020. 12:25

Ostaje bez 65 hektara jer mu uz rub parcele ide potok pa zemljište postaje vodno dobro?

Ugovor o zakupu zemljišta koji ima od 2011., korisniku istječe 26. travnja odnosno on za tri dana ostaje bez većine zemlje koju obrađuje jer mu je većina zemlje proglašena vodnim dobrom, upozoravaju iz Udruge Život.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 1.458
  • 177
  • 0

Bez čak 67 hektara poljoprivredne površine koju obrađuje u eko proizvodnji, jedan će korisnik s područja Karlovačke županije ostati jer je zemljište proglašeno vodnim dobrom, upozoravaju iz Udruge OPG-a Hrvatske Život koji su zbog ovog slučaja uputili i otvoreno pismo ministrici poljoprvrede Mariji Vučković. 

Naime, kako nam je pojasnio tajnik Udruge Jurica Jašinski, čovjeku čiji su im podaci poznati, no zasad ne žele izlaziti s imenom, a on je, tvrde jedan od mnogih - uz rub čak pet parcela koje ima u zakupu ide potok. To je bilo dovoljno da se zemljište proglasi vodnim dobrom, a iz njegove općine stigao mu je dopis da se parcele izuzimaju. Ugovor o zakupu zemljišta koji ima od 2011., istječe 26. travnja odnosno on za tri dana ostaje bez većine zemlje koju obrađuje. 

"Primjerice, jedna od parcela uz čiji rub ide potok je veličine 24,74 ha i pitanje je zašto se izuzima cijela parcela kad taj potok zajedno s vodnim dobrom koji mu pripada zauzima jedva 1 hektar zemljišta? Znači, korisnik ostaje bez 67 hektara poljoprivrednog zemljišta što je 75% površine. Samim tim ostaje i bez potpora, a još će biti kažnjen zbog smanjenja eko površina", naglašava.

K tome, pitaju se u Udruzi Život, kako je moguće da se površine koje se koriste od Marije Terezije, odjednom više ne mogu koristiti.

"Tu se vide sve nebuloze hrvatskih zakona, pravilnika i uredbi. Također, kad se uđe malo dublje u taj problem vidi se kako je pravilnik o vodnom dobru skandalozan. Ukoliko je to vodno dobro, onda Hrvatske vode trebaju izdvojiti dio kroz parcelizaciju, a država omogućiti korisniku da normalno nastavi korištenje parcele koja se koristi već stotinu godina", naglašavaju iz Udruge. 

Otvoreno pismo ministrici možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vodno dobro Izuzimanje parcela Zakup Poljoprivredno zemljište Udruga Život


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]