Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAGROK
  • 20.10.2022. 14:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Održani prvi ispiti za ovlaštene agronome, temelj buduće privatne savjetodavne službe

Interesi i nas i proizvođača su isti. Ovo je prilika da ojačamo proizvodnju, podignemo ju na višu razinu i kroz brojne edukacije, demonstracije i pokuse pomognemo naše proizvođače, objašnjava v.d. predsjednik Hrvatske agronomske komore, mr.sc. Romeo Jukić.  

Foto: Depositphotos/Goodluz
  • 807
  • 99
  • 0

Hrvatska će uskoro dobiti prve ovlaštene agronome - stručnjake koji će imati i licencu za obavljanje stručnih i poslova privatne savjetodavne službe.

Naime, u Osijeku su danas održani prvi ispiti za navedenu titulu kojima je pristupilo 90 kandidata iz osam županija. 

"Cilj je pomoći proizvođačima da lakše prebrode sve probleme koje imaju i koji dolaze, od izazova u proizvodnji do klimatskih promjena, ali i Zelenog plana koji znači smanjenje uporabe pesticida i gnojiva", kaže nam v.d. predsjednik Hrvatske agronomske komore, mr.sc. Romeo Jukić.  

Kako pojašnjava, činjenica je da je savjetnika u poljoprivredi malo, da su često nedostupni poljoprivrednicima, ali i da danas savjete dijele mnogi koji za to nisu osposobljeni. Formiranjem privatne savjetodavne službe zaštitit će se i struka, ali i i sami proizvođači od savjeta koji im nerijetko mogu i naštetiti. 

"Interesi i nas i proizvođača su isti. Ovo je prilika da ojačamo proizvodnju, podignemo ju na višu razinu i kroz brojne radionice, demonstracije i pokuse educiramo naše proizvođače", objašnjava. 

Ovlašteni agronomi savjete će davati za svoj specijalizirani sektor: bilinogojstvo, stočarstvo, vinarstvo.., a neće se zaboraviti ni hobisti kojih, dodaje, Hrvatska ima jako puno. 

Tko su ovlašteni agronomi i zašto su nam potrebni?

Važno je istaknuti da će se usluge financirati iz EU fondova odnosno Programa ruralnog razvoja što znači da dobivene savjete neće proizvođač morati sam plaćati.  

"Ne želimo biti na teret proizvođačima jer kažem, interesi su nam isti - jačanje naše proizvodnje", naglašava Jukić pojašnjavajući da je cilj prije svega biti na terenu i pomoći Dati konkretan savjet, pokazati primjere nekih drugih država pa i na način da se zainteresirane proizvođače autobusom organizirano odveze kako bi im se pokazale neke zanimljive prakse. 

Nakon Osijeka, ispiti za ovlaštene agronome održat će se u Zagrebu, Varaždinu, Istri i Dalmaciji te ponovno u Osijeku.

Dakle, stvara se kostur buduće privatne savjetodavne službe kakvu već imaju brojne države članice EU. Prednjače pritom Poljska, Francuska, Belgija, Španjolska i Portugal, ali izvrsna iskustva imaju i u Slovačkoj te susjednoj Mađarskoj. 


Tagovi

Ovlašteni agronomi Ispit HAGROK Privatna savjetodavna služba Romeo Jukić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]