Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 04.05.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Objavljen Javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta RDC-a

Cilj je proizvođačima voća i povrća s područja ne samo Osječko-baranjske, nego i drugih županija, osigurati najbolje rješenje za skladištenje proizvoda, kaže nam direktor Regionalnog distribucijskog centra, Alen Mamić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 679
  • 45
  • 0

Osječko-baranjska županija objavila je Javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće koji se nalazi u Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku.

Bit će otvoren 15 dana od dana objave Javnog poziva, a kako navode iz Županije, skladišno-uslužni kapaciteti uključuju:

  • prihvat, obradu i skladištenje voća i povrća u odgovarajućoj ambalaži odnosno boks paletama dimenzija 1200x1000x760 mm (kapacitet boks palete = cca 300 kg), u komorama s kontroliranom atmosferom sustava U.L.O., dinamičkom atmosferom (DA) i normalnom atmosferom (NA)
  • sortiranje i pakiranje voća i povrća (pranje, čišćenje, četkanje/poliranje, sušenje površinske vode s plodova i klasiranje) putem postojećih tehnoloških linija
  • korištenje proizvodnog pogona za proizvodnju bistrog, mutnog i kašastog soka

Tim povodom razgovarali smo s direktorom RDC-a Alenom Mamićem koji nam kaže da je od prvih najava ovaj projekt izazvao značajan interes poljoprivrednika što je najbolji dokaz potrebe koja postoji na tržištu. Javni poziv namjenjen je proizvođačkim organizacijama iz sektora voća i povrća.

Komore za ekološku i konvencionalnu proizvodnju

Ukupni kapacitet hladnjače je 3.228 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, dok je cijeli kompleks podijeljen u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju.

"Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s U.L.O režimom hlađenja i to tri komore kapaciteta 150 tona te četiri komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta", kaže direktor RDC-a, Alen Mamić.

Alen Mamić na otvorenju RDC-a u veljači

Kaže da je za konvencionalnu proizvodnju planirani kapacitet rashladnih komora 2.220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora i to 10 komora s U.L.O. atmosferom i šest komora s dinamičkom atmosferom, te šest s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona namijenjenih za transport sortirane i upakirane robe. 

"Temeljem iskaza interesa proizvođača radi kojih se i pokrenula izgradnja samog centra, možemo potvrditi kako je u ovom trenutku jabuka dominantna što je i planirano samim projektom", navodi Mamić.

Dodao je i da će prvi proizvodi u RDC početi pristizati u rujnu nakon berbe, dok će razdoblje od otvorenja do početka rada u svim segmentima biti namijenjeno za povezivanje lokalnih OPG-ova i udruženja te će ostatak kapaciteta biti rezerviran za širi raspon kultura, ovisno o potrebama uključenih proizvođača voća i povrća.

Cijena 0,10 eura po kg

Kako stoji u Javnom pozivu, prihvat, obrada i skladištenje voća i povrća u odgovarajućoj ambalaži odnosno boks paletama dimenzija 1200x1000x760 mm (kapacitet boks palete = cca 300 kg), u komorama s kontroliranom atmosferom sustava U.L.O., dinamičkom atmosferom (DA) i normalnom atmosferom (NA) iznosi 0,10 €/kg u koju je uključeno: korištenje komora i to: ulazno/izlazno vaganje, manipulacija voćem i povrćem od istovarne rampe do skladištenja u komore i obratno, kao i korištenje box paleta. Cijena je izražena bez PDV-a i odnosi se na sezonu prihvata, obrade i skladištenja voća i povrća u 2023. godini.

"Cilj je proizvođačima voća i povrća s područja ne samo Osječko-baranjske, nego i onima s područja drugih županija, osigurati najbolje rješenje za skladištenje proizvoda", ističe direktor RDC-a.

Javni poziv otvoren je 15 dana

Na pitanje postoji li ograničenje u količinama koje će primati po proizvođaču, Mamić odgovara da će RDC biti ravnopravan i korektan partner proizvođačima na njihovom putu uspješnije proizvodnje i poslovanja, a kriteriji za korištenje usluga Centra utvrđeni tekstom natječaja.    

Planovi za drugu fazu

"U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija i tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijska dvorana", otkriva dalje.

Međutim, napominje da će prvenstveno osluškivati potrebe proizvođača te će i sama druga faza ovisiti o njihovim stvarnim potrebama. "Vjerujemo kako je pokretanje ovog distribucijskog centra od velikog značaja te kako će se kroz naredno razdoblje pokazati velikim dobitkom za naše poljoprivrednike iz čitave istočne Hrvatske", istaknuo je.

Javni poziv pronađite ovdje.

Dinamika zapošljavanja dodatne radne snage prvenstveno će, kaže, ovisiti o početku sezone i samoj popunjenosti kapaciteta. "Ovim projektom želimo dati dodatni zamašnjak domaćoj poljoprivredi te se nadamo kako će on potaknuti kako direktna, tako i indirektna zaposlenja u čitavom lancu poljoprivredne proizvodnje", zaključio je direktor Mamić.  


Tagovi

OBŽ RDC Alen Mamić Skladištenje Voće i povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.