Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 22.02.2023. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Otvoren je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku

U regijama koje se bave poljoprivredom i žive od poljoprivrede, ovakvi distrubutivni centri su jednostavno stvarnost, poručio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić na otvorenju RDC-a.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.297
  • 180
  • 2

"Prvi ovakav centar smo trebali otvoriti još 2000. godine, a danas 21. pa i 25. centar. Nadam se da nije kasno i da će biti podstrek svima koji se žele baviti poljoprivredom i ostati ovdje u Slavoniji", poručio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić na otvorenju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u osječkoj gospodarskoj zoni Nemetin, vrijednog 14,6 milijuna eura.  

Kako je naglasio, u regijama koje se bave poljoprivredom i žive od poljoprivrede, ovakvi distrubutivni centri su jednostavno stvarnost. Usporedvši voćarstvo u Italiji, naveo je da ondje na svakom koraku postoji na stotine njih zato što tako onaj tko proizvode primjerice jabuku, koja je najčešća u našim voćnjacima, dobiva na dodanoj vrijednosti.

"Kad oberete voćnjak svi u tom trenutku imaju voće i cijena te jabuke je niska. Otkupljivači ju onda još spuštaju i dolazi do situacije ili ćete je dati za minimalnu cijenu ili baciti, a kad podvučete crtu biti na nuli ili čak nešto izgubiti. Upravo ovakvi RDC-i to spriječavaju i daju mogućnost onima koji se bave proizvodnjom da svoju jabuku skladišti i sačuva dok ta cijena ne bude viša", objasnio je otkrivajući da će upravo ovaj centar koji ima 29 hladnjača, 3.200 tona kapacitet, liniju za ekološku proizvodnju i obradu voća, pakirnicu te sortirnicu, uskoro to i činiti. 

Poljoprivreda najveći potencijal Slavonije 

Podsjetio je da je još 2015. kada je postao vijećnik u Županijskoj skupštini govorio da nam je ovaj projekt nužan. "Od 1998. kada je osnovana firma ULO hladnjače ništa se nije napravilo", rekao je opisujući da je Županija s njim na čelu, 2017. krenula s projektnom dokumentacijom za što su dobili sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja.

"Razgovaramo s Vladom i dolazimo do trenutka kad osiguravamo 70 posto investicije od 10 milijuna eura i 4,6 milijuna eura koje je OBŽ osigurala iz proračuna. Prošlo je 6 godina, napokon smo završili", rekao je župan ističući i da je riječ o zajedničkom projektu koji je rađen s dva ministarstva (regionalnog razvoja i poljoprivrede) te Gradom Osijekom. 

Nadam se da će RDC biti podstrek svima koji se žele baviti poljoprivredom, rekao je Anušić

Naglasio je i da je poljoprivreda najveći potencijal Slavonije te se u nju mora investirati. Podsjetio je i da OBŽ danas radi 16 sustava za navodnjavanje od čega su 4 već gotova te ima novi sustav potpora koje daju mogućnost stvaranja kvalitetnijih i boljih proizvoda te kvalitetnijih poljoprivrednika koji imaju razloga za ostati ovdje. 

"Slavonija može razvijati i turizam, gospodarstvo u svim smjerovima, ali mora proizvoditi. Mora biti proizvođačka cjelina koja će podmiriti potrebe Hrvatske za hranom, a onda naravno i za izvoz što i je cilj svih nas. Članica smo EU, otvorene su nam granice, možemo biti konkurentni i vjerujem da će ovaj centar pojačati konkurentnost", zaključio je Anušić.

Stvaranje dodane vrijednosti 

Mnistrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je da se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) nije htjelo ići starim stazama te su stoga prije svega kandIdirali komasaciju, udruživanje proizvođača i osiguranje sredstava za infrastrukturu i sljedivost proizvoda da svi potrošači znaju zašto izabrati hrvatski proizvod. 

Tako se došlo i do ovog centra koji je prilika za stvaranje dodane vrijednosti, naglasila je, te otkrila da u ožujku kreće novi javni poziv za edukacije proizvođača koji će se htjeti udružiti u proizvođačke organizacije. 

Navela je i da je kroz Program ruralnog razvoja u OBŽ ugovoreno 23.000 projekata vrijednih 390 milijuna eura te je isplaćeno 318 mil. €. "Kad dodamo izravna plaćanja, ukupni iznos za ovu županiju s 215.000 hektara i gdje se ništa ne zapušta, prelazi milijardu eura", rekla je te naglasila koliki je značaj ove županije za Hrvatsku. 

U sklopu objekta se nalazi 29 rashladnih komora 

OBŽ znači 31 posto hrvatske pšenice, 20 % kukuruza, 26 % ječma, 46 suncokreta, 38 posto raži, 28 posto svinjogojstva i 31 posto hrvatskog mlijeka. "Hrvatska ne postoji bez Osječko-baranjske županije, niti bez nje možemo razvijati poljoprivredu. Poznata je po snažnim proizvođačima i prva koja je dobila tisućiti projekt u mjeri 6 za male i mlade", zaključila je Vučković. 

Prehrambena samodostatnost 

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u Osijeku da je proizvodnja hrane vitalna za društvo, da su u Vladi svjesni izazova kroz koje prolaze poljoprivrednici te da će pomagati svim sredstvima, nacionalnim i europskim, u jačanju njezine konkurentnosti.

"Naš cilj je da na održivi način koristimo potencijale naših poljoprivrednih resursa, a sve na dobrobit regionalnog razvoja svih hrvatskih krajeva", rekao je navodeći da je od 2014. do 2020. kroz Program ruralnog razvoja isplaćeno 2,4 milijardi eura te izravna plaćanja 3,3 milijarde eura. Ukupno 5,7 milijardi eura plus za Covid potpore još 134 mil eura i 75 milijuna eura kroz različite nacionalne programe zbog poremećaja na tržištu. 

"Želimo pridonijeti prehrambenoj samodostatnosti i da u ovakvim tektonskim poremećajima kakva su nam se dogodila naša opskrba i kvaliteta budu na najvišoj razini", poručio je Plenković. 

Slijedi objava javnog natječaja 

RDC je, dakle, otvoren, a ono što slijedi je objava javnog natječaja putem kojeg će dobiti i prve korisnike.

Kako nam je otkrio direktor Alen Mamić, natječaj će biti objavljen idući mjesec, a prednost će imati proizvođačke organizacije. Kada je u pitanju cijena, ona zasad nije poznata jer su s 1. ožujka najavljena brojna poskupljenja. 

"I mi pratimo kretanja na tržištu, no sigurno je da će biti realna, proizvođačima što prihvatljivija", istaknuo je. 

Centar trenutno zapošljava pet osoba, a zgrada čija je površina 8.182 m2 projektirana je po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obmovljvih izvora energije što se ogleda i u postavljanju solarne elektrane jačine 25o kW.

Slijedi objava natječaja, otkrio je direktor Alen Mamić 

Ukupni kapacitet hladnjače iznosi 3.228 tona, a raspoređen je u 29 rashladnih komora. Za ekološku proizvodnju osigurano je 7 komora ukupnog kapaciteta 690 tona, za konvencionalnu njih 16 kapaciteta 2.220 tona dok je 6 komora s  kapacitetom 318 tona namijenjeno za transport sortirane i upakirane robe.

"Nabavljeno je i 11.830 box paleta te je postavljena linija za proizvodnju soka", dodao je Mamić napominjući da ovo nije kraj gradnje RDC-a jer je u planu i druga i treća faza, sve ovisno o interesu proizvođača. 


Fotoprilog


Tagovi

RDC Osijek Regionalni distrubutivni centar OBŽ Ivan Anušić Marija Vučković Andrej Plenković Alen Mamić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P