Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grimme i Amazone
  • 11.09.2017. 13:30

Obiteljska tradicija - tajna njemačkog uspjeha

Obiteljske tvrtke Grimme i Amazone izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 894
  • 66
  • 0

Obiteljska tradicija tajna je uspješnog njemačkog gospodarstva. Pa i u pitanju poljoprivredne mehanizacije. Dokaz tome, dvije su obiteljske tvrtke koje više od stoljeća uspješno brode poslovnim vodama. Tvrtke Grimme i Amazone izgradile su poljoprivredno-mehanizacijska carstva koja svake godine razvijaju nove tehnologije i među najinovativnijim su na tržištu.

Naime, tvrtka Grimme osnovana je još 1861., a Franz Grimme koji je sada na čelu, četvrta je generacija te obitelji koja se specijalizirala za mehanizaciju za ratarske, ali i povrćarske kulture, prije svega krumpir. Uz oca Franza, koji je u tvrtki od 1980., za odnose s javnošću od 2000. godine zadužena je kćerka Christine.

Nikad jednostavnije vađenje krumpira uz Grimme strojeve

Tvrtki se lani pridružio i stariji sin Christoph koji je prije ulaska u obiteljsku firmu, iskustvo stjecao u tvrtki Claas. Taj inženjer strojarstva u Claasu je proveo pet godina, a dolaskom pod okrilje obitelji osnovao je startup tvrtku Scmiede.one koja se bavi prodajom rabljene mehanizacije.

Franz i Christoph Grimme

Christophu je povjereno i vođenje novootvorene tvornice u Kini na čak 13.000 četvornih metara. Ocu, sestri i bratu uskoro bi se trebao pridružiti i Philipp koji trenutno radi kao razvojni menadžer u poljoprivrednoj tvrtki AGCO u Južnoj Africi. Dakle, poanta je prvo steći iskustvo u drugim tvrtkama, a onda stečeno znanje implementirati u vlastitu firmu.

Slično je i s tvrtkom Amazone koja uspješno brodi u svijetu priključnih strojeva. Amazone odnosno Amazone H. Dreyer GmbH & Co. KG osnovao je 1883. Heinrich Dreyer koji je imao dva sina. Odlučio je polovicu udjela u tvrtki dati svakom sinu. Tako je na čelu Amazona danas četvrta generacija Dreyerovih odnosno Christian Dreyer, sin Klausa Dreyera, i dr. Justus Dreyer, sin Heinza Dreyera.

Amazone opravdao titulu najinovativnije tvrtke u branši

Bratići danas zapošljavaju oko 1.700 djelatnika, a ove godine proslavili su i 100. obljetnicu proizvodnje raspodjelivača gnojiva. Obje tvrtke u odličnim su odnosima pa su tako i prošlotjednu konferenciju na kojoj su predstavili inovacije, održali na imanju obitelji Grimme, u mjestu Cappeln. Zanimljivo, čak su si odlučili ne biti konkurencijom. Naime, kako su rekli iz Amazonea, do prije 60 godina bavili su se i tehnologijom vađenja krumpira. No, onda su to odlučili prepustiti tvrtki Grimme.

Obitelj Dreyer (Amazone)

Obje njemačke obiteljske tvrtke svoje će inovacije predstaviti i na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica, koji će se održati od 12 do 18. studenoga u Hannoveru.

Foto: Željka Rački-Kristić


Tagovi

Grimme Amazone Njemačka Obiteljske tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]