Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvrtka Grimme
  • 08.09.2017. 10:30

Nikad jednostavnije vađenje krumpira uz Grimme strojeve

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, tvrtka Grimme specijalizirala se za krumpir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji, Njemačka u samom vrhu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.420
  • 47
  • 0

Bez neprestanih inovacija, teško se može biti konkurentan na tržištu poljoprivredne mehanizacije. Itekako to znaju i uspješno se s time nose obiteljske tvrtke Grimme i Amazone koje su u Cappelnu kod Oldenburga u Njemačkoj organizirali dvodnevnu konferenciju za čak 120 novinara iz cijeloga svijeta, a kako bi premijerno prikazali inovacije koje će izložiti na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica, 12. studenog u Hannoveru u Njemačkoj.

Prvi dan pripao je tvrtki Grimme koja je predstavila samohodnu vadilicu šećerne repe Rexor 630, PowerCombi sa sorterom zemlje s krumpira i tzv. SoftFlow prijenos transportera krumpira, vadilicu krumpira EVO 290 koja koristi tehnologiju uspješnog SE 260 i samohodnu vadilicu krumpira Ventor 4150.

Specijalizirani za krumpir

Moćni stroj Rexor, između ostalog, ima jedinstveni višestruki nosač s tzv. "minimalnom jedinicom za skalpiranje" i defoliator FM serije. Nježno uklanja ostatke pri vrhu usjeva, a kako dolazi bez skalpera, smanjuje broj oštećene repe i povećava ukupni prinos usjeva. Koliko je riječ o manjem rezu, dočarali su stavljanjem kovanice od dva eura na vrh šećerne repe.

Rexor 630, samohodna vadilica šećerne repe

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, tvrtka Grimme specijalizirala se za krumpir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji, Njemačka u samom vrhu. Tako novi PowerCombi ima sorter koji prepoznaje kamenje, zemlju i drugo smeće koji jednostavno izbacuje povećavajući tako kapacitet kombija. Tu je i tzv. SoftFlow sustav kojim se transportira krumpir, a koji sprječava udare i stvaranje mrlja na krumpiru. Njhova vadilica krumpira EVO 290 je prva sa spremištem kapaciteta devet tona, što je u odnosu na njihov poznati stroj SE 260, povećanje od čak 50% kapaciteta.

Tu je i samohodna vadilica Ventor 4150 čije je spremište zapremine 15 tona. Tvrtka Grimme svoje tvornice, osim u Europi, ima i u Americi, a sada osvaja i Aziju. Naime, otvorili su novu tvornicu u Tianjinu u Kini.

"Kina ima pet milijuna hektara pod krumpirom, a tek 10% mehanizacije, što je veliki potencijal za razvoj", rekao je Christoph Grimme, 29-godišnjak koji je u obiteljskoj tvrtki počeo raditi tek nakon što je stekao petogodišnje iskustvo u tvrtki Claas. Iskustvo, ali i diplomu strojarstva, iskoristio je i za stvaranje start-up tvrtke Schmiede.one - portala putem kojeg prodaje rabljenu mehanizaciju.

Prvo iskustvo, onda ulazak u obiteljsku tvrtku

Uz oca Franza, koji je četvrta generacija te obiteljske tvrtke, na čelu tvrtke je i kćerka Christine koja vodi odnose s javnošću, a najmlađi sin Philipp, poput brata Christopha, prije ulaska u obiteljsku tvrtku stječe iskustvo radom u AGCO poljoprivrednoj grupi u Južnoj Africi. Dakle, prvo iskustvo, a tek potom ulazak u uhodani obiteljski biznis. Rekli bismo, daleko od onoga na što smo se navikli kod naše zlatne mladeži (čast izuzetcima). Pristupačni i jednostavni, unatoč milijunskoj vrijednosti, lako su odgovarali na pitanja brojnih medija kojima smo se i mi pridružili zahvaljujući pozivu tvrtke Agronom iz Požege koja je ekskluzivni uvoznik i distributer za RH za tvrtku Amazone.

Christoph i Franz Grimme

Tvrtka Grimme, rad je svojih moćnih strojeva odmah i prikazala na polju u sklopu farme koja je u njihovu vlasništvu već 30 godina, a netom izvađeni krumpiri odmah su se pekli te završili na tanjurima brojnih gostiju. Zanimljivo, iako smo očekivali da će vađenje šećerne repe i krumpira biti tek demonstrativno - njihovi su strojevi nastavilii s radom i nakon povlačenja novinara i posao dovršili do kraja.

Foto: Željka Rački-Kristić


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Grimme Krumpir Šećerna repa PowerCombi Rexor Ventor EVO Christoph Grimme Franz Grimme


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.