• Tvrtka Grimme
  • 08.09.2017. 10:30

Nikad jednostavnije vađenje krumpira uz Grimme strojeve

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, tvrtka Grimme specijalizirala se za krumpir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji, Njemačka u samom vrhu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 702
  • 100
  • 0

Bez neprestanih inovacija, teško se može biti konkurentan na tržištu poljoprivredne mehanizacije. Itekako to znaju i uspješno se s time nose obiteljske tvrtke Grimme i Amazone koje su u Cappelnu kod Oldenburga u Njemačkoj organizirali dvodnevnu konferenciju za čak 120 novinara iz cijeloga svijeta, a kako bi premijerno prikazali inovacije koje će izložiti na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica, 12. studenog u Hannoveru u Njemačkoj.

Prvi dan pripao je tvrtki Grimme koja je predstavila samohodnu vadilicu šećerne repe Rexor 630, PowerCombi sa sorterom zemlje s krumpira i tzv. SoftFlow prijenos transportera krumpira, vadilicu krumpira EVO 290 koja koristi tehnologiju uspješnog SE 260 i samohodnu vadilicu krumpira Ventor 4150.

Specijalizirani za krumpir

Moćni stroj Rexor, između ostalog, ima jedinstveni višestruki nosač s tzv. "minimalnom jedinicom za skalpiranje" i defoliator FM serije. Nježno uklanja ostatke pri vrhu usjeva, a kako dolazi bez skalpera, smanjuje broj oštećene repe i povećava ukupni prinos usjeva. Koliko je riječ o manjem rezu, dočarali su stavljanjem kovanice od dva eura na vrh šećerne repe.

Rexor 630, samohodna vadilica šećerne repe

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, tvrtka Grimme specijalizirala se za krumpir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji, Njemačka u samom vrhu. Tako novi PowerCombi ima sorter koji prepoznaje kamenje, zemlju i drugo smeće koji jednostavno izbacuje povećavajući tako kapacitet kombija. Tu je i tzv. SoftFlow sustav kojim se transportira krumpir, a koji sprječava udare i stvaranje mrlja na krumpiru. Njhova vadilica krumpira EVO 290 je prva sa spremištem kapaciteta devet tona, što je u odnosu na njihov poznati stroj SE 260, povećanje od čak 50% kapaciteta.

Tu je i samohodna vadilica Ventor 4150 čije je spremište zapremine 15 tona. Tvrtka Grimme svoje tvornice, osim u Europi, ima i u Americi, a sada osvaja i Aziju. Naime, otvorili su novu tvornicu u Tianjinu u Kini.

"Kina ima pet milijuna hektara pod krumpirom, a tek 10% mehanizacije, što je veliki potencijal za razvoj", rekao je Christoph Grimme, 29-godišnjak koji je u obiteljskoj tvrtki počeo raditi tek nakon što je stekao petogodišnje iskustvo u tvrtki Claas. Iskustvo, ali i diplomu strojarstva, iskoristio je i za stvaranje start-up tvrtke Schmiede.one - portala putem kojeg prodaje rabljenu mehanizaciju.

Prvo iskustvo, onda ulazak u obiteljsku tvrtku

Uz oca Franza, koji je četvrta generacija te obiteljske tvrtke, na čelu tvrtke je i kćerka Christine koja vodi odnose s javnošću, a najmlađi sin Philipp, poput brata Christopha, prije ulaska u obiteljsku tvrtku stječe iskustvo radom u AGCO poljoprivrednoj grupi u Južnoj Africi. Dakle, prvo iskustvo, a tek potom ulazak u uhodani obiteljski biznis. Rekli bismo, daleko od onoga na što smo se navikli kod naše zlatne mladeži (čast izuzetcima). Pristupačni i jednostavni, unatoč milijunskoj vrijednosti, lako su odgovarali na pitanja brojnih medija kojima smo se i mi pridružili zahvaljujući pozivu tvrtke Agronom iz Požege koja je ekskluzivni uvoznik i distributer za RH za tvrtku Amazone.

Christoph i Franz Grimme

Tvrtka Grimme, rad je svojih moćnih strojeva odmah i prikazala na polju u sklopu farme koja je u njihovu vlasništvu već 30 godina, a netom izvađeni krumpiri odmah su se pekli te završili na tanjurima brojnih gostiju. Zanimljivo, iako smo očekivali da će vađenje šećerne repe i krumpira biti tek demonstrativno - njihovi su strojevi nastavilii s radom i nakon povlačenja novinara i posao dovršili do kraja.

Foto: Željka Rački-Kristić


Fotoprilog


Tagovi

Grimme Krumpir Šećerna repa PowerCombi Rexor Ventor EVO Christoph Grimme Franz Grimme


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi