Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 22.03.2022. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Niži PDV ili barem plutajuća stopa na gorivo? Evo što kaže ministar Marić

Iako nesložni oko PDV-a na gorivo, ministar financija Zdravko Marić i generalni direktor HUP-a Damir Zorić, složili su se da potrebe za paničnom kupovinom, prije svega ulja - nema.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
  • 650
  • 23
  • 0

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da europska direktiva ne omogućava snižavanje PDV-a na gorivo, a i da treba gledati ukupnu sliku jer se iz istog poreza financira niz izdataka, dok glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da bi na gorivo trebalo uvesti plutajuću stopu poreza na dodanu vrijednost. 

Marić je rekao da smo danas svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da su se cijene nafte na svjetskim tržištima koliko-toliko ustabilile.

"Međutim, i sami znamo da je ona dosta dinamična, Hrvatska na nju ne može utjecati. Ukoliko ostane na ovoj razini onda možemo sigurno očekivati i smirivanje pritiska, ali isto tako, kao i sve vrijeme do sada, biti spremni ako dođe do nekih značajnijih pogoršanja, i opet po potrebi biti tu", kazao je ministar novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), gdje je nazočio predstavljanju Druge nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvješćivanja u RH za 2019. i 2020. godinu.

Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 11,84 kuna što je 1,16 kuna jeftinije nego jučer, osnovni "eurodizel" povoljniji je za 1,89 kuna, dok su osjetnije povoljnija nego prošli tjedan i premium goriva. Pala je i cijena plavog dizela

Marić je podsjetio da strukturu cijene čine tri osnovne komponente, a to je cijena koštanja, zajedno s maržom koju zaračunavaju prodavači i distributeri, zatim trošarinski sustav, koji je Vlada korigirala u posljednje vrijeme, te naposljetku porez na dodanu vrijednost (PDV).

Kada je riječ o potonjem, istaknuo je da europska direktiva ne predviđa niti omogućava snižene stope PDV-a na pogonska goriva, a za to se ne zalaže ni on kao ministar financija.

"Iz tog istog PDV-a se financira čitav niz naših izdataka i rashoda. U svakom slučaju, mislim da trebamo gledati ukupnu sliku", poručio je Marić.

Zorić: PDV od goriva državi donosi jako puno

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić se pak u segmentu energenata zalaže za odlučniju poreznu politiku te uvođenje plutajuće stope PDV-a.

"Cijenu goriva u ovom trenutku najviše 'devastira' visoka stopa PDV-a, koja donosi sve više s obzirom na rast osnovice i mislimo da je zrelo vrijeme da se u tom smjeru reagira. Osnova svega je maksimalno zaštititi standard građana", poručio je Zorić.

Ocijenio je da prosječni građanin nije možda do kraja ni upoznat što sve plaća u litri goriva. "Pola je za gorivo, pola je za sve ostalo, a kad se podvuče crta, na to sve ide i 25 posto PDV-a. Tako, kada ta osnovna cijena raste, taj porez državi zapravo donosi jako puno i smatramo da tu treba uvesti jednu plutajuću stopu, da se ta cijena drži dolje", smatra, dodajući da je država intervenirala u trošarine, što je po HUP-u možda zadnje u što je trebala dirati.

Neće doći do problema u opskrbi i nestašica

Upitan o trenutnoj većoj potražnji za određenim proizvodima u dućanima, poput ulja, Zorić je ocijenio da je, s obzirom na situaciju, takva reakcija ljudi prirodna, iako prema svim saznanjima, poteškoća u opskrbi ne bi smjelo biti.

"Sukladno politikama koje vrijede za ovakve prilike, hrvatske zalihe se povećavaju", izjavio je dodajući da je opskrba funkcionirala i u mnogo težim uvjetima od trenutnih.

Stoga je poručio građanima da ne čine nepotrebne stvari, čime izazivaju paniku. "Roba ima dovoljno i bit će svega što nam je potrebno, no po kojim cijenama ćemo to plaćati, to je sad drugo pitanje", ustvrdio je.

O situaciji oko hrane, kako po pitanju cijena tako i "psihoze" oko nestašice, novinari su pitali i ministra Marića, na što je on poručio da, unatoč izazovnim i neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, nema nikakve potrebe za "ishitrenim i naglim mjerama i aktivnostima", pri čemu se referirao i na građane koji u posljednje vrijeme pojačano u mjenjačnicama kupuju eure.

"Unatoč svim izazovima, naši opskrbni lanci su dobri, maloprodajni lanci korektno rade svoj posao, a što se tiče hrane i bilo kojih drugih potrepština, neće doći do problema u opskrbi i nestašica", izjavio je Marić.

Nema panike? U hrvatskim trgovinama neće biti nestašice ulja?

Rekao je da nisu upitne ni isplate mirovina iz državnog proračuna, dok, kada je riječ o padu vrijednosti neto imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem veljače za 3,1 milijardu kuna u odnosu na siječanj ove godine, Marić je rekao da će to najbolje objasniti oni sami.

Marić: U izjavi Stiglitza nisam vidio ništa oprečno onom što Vlada već radi

Na pitanje o izjavi nobelovca Josepha Stiglitza da bi Hrvatska možda mogla pričekati s uvođenjem eura, Marić je rekao da je Stiglitz na globalnoj razini jedan od većih autoriteta u ekonomskoj znanosti, zahvalio mu je na komentaru, apostrofirajući da u njegovoj izjavi nije vidio ništa oprečno od onog što Vlada već i radi.

"Ovo što je on rekao Vlada i radi, promišlja i promišljali smo dugo vremena i smatramo da je put Hrvatske prema euru adekvatan i dobar korak za ovako visoko euroizirano društvo, unatoč svim okolnostima koje se po putu događaju. I dalje smatramo da će koristi od uvođenja eura biti puno veće od samih troškova. Međutim, da bi se koristi što više materijalizirale a troškovi čim više umanjili, zato je potrebno činiti sve potrebne prilagodbe", rekao je ministar financija. 

Upitan o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku dosad pristiglo oko 9.000, Marić je rekao da još neće izlaziti s konkretnim brojkama o financijskom dijelu tog pothvata, pri čemu dosta toga ovisi i o daljnjim trendovima, a sva predviđanja govore da će taj broj rasti.

"No, Hrvatska će pokazati svoju solidarnost, to uopće nije pitanje", poručio je Marić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Gorivo Cijena goriva PDV Zdravko Marić Ministar financija Damir Zorić HUP Kupovina ulja Euro

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.