Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska
  • 08.02.2022. 15:00

Niže cijene goriva i hrane privukle Nijemce i Čehe u Poljsku, a farmeri im na nogama

Poljska je ukinula PDV na hranu, plin i gnojivo, a na gorivo snizila s 23 na osam posto što je privuklo susjede. Istovremeno, poljski farmeri organiziraju prosvjede zbog i dalje visokih cijena gnojiva, goriva, ali i drugih problema

Foto: Depositphotos/olga_simonova_ph/Facebook/AgroUnia
  • 1.946
  • 385
  • 2

Poljske benzinske postaje i trgovine okupirali su Česi i Nijemci - vijest je koja je odjeknula čitavom Europom u vrijeme kada bilježimo globalna poskupljenja goriva i hrane. Naime, Poljska je sredinom siječnja ukinula PDV na hranu, plin i gnojivo, a na gorivo snizila s 23 na osam posto. Riječ je o mjeri koja ima za cilj u idućih šest mjeseci rasteretiti građane posljedica inflacije. 

Gorivo jeftinije do 60 centi

Nahrupili su u tolikoj mjeri da poljski mediji čitavu situaciju nazivaju "šoping ludilom" i "malom seobom naroda", a ovaj je vikend šoping u Njemačkoj nazvan "tank turizmom" (njem. Tanktourismus), a osim što napune spremnike, opskrbe se i kanisterima. Naime, ondje litra goriva ide do 1.80 eura (13,54 kn), a u Poljskoj isto takvo prodaje se za 1,20 eura (9,02 kn), navodi money.pl. Cijena dizelskog također je dosegnula rekord i iznosi 1,64 eura po litri (12.33 kn).

Ova navala posebno brine vlasnike njemačkih benzinskih postaja koji strahuju od bankrota, zatvaranja radnih mjesta te, kako piše Die Welt, traže od države barem privremeno ograničenje rasta cijena te smanjenje poreza na gorivo. 

Zamrznuta cijena plavog dizela - na koliko dugo?

Kada je riječ o Česima, oni imaju ograničenje od 20 litara goriva po kanisteru, no ima onih kojima se isplati doći i u nekoliko navrata u istom danu. 

Kg svinjskog buta za manje od 15 kn

Osim benzinskih postaja, okupirane su i trgovine prehrambenim namirnicama. Kako piše idnes.cz, Česi su oduvijek rado išli u susjedstvo po hranu koja je ondje sada još jeftinija, a sada im je posebno zanimljivo meso. 

Svinjetina je budzašto (Foto: Depositphotos/mikdam)

Mnoge su police već ispražnjene, no, svinjetine ima. Ondje je kilogram svinjskih kotleta 8 zlota što je 13,29 kuna, a but 9 zlota (niti 15 kn). Sve je ovo u Češkoj tri puta skuplje. Jeftinije je i biljno ulje, mliječni proizvodi, brašno, tjestenina, voće pa oni koji žive u blizini granice itekako mogu uštedjeti na tjednoj kupovini špeceraja

Farmeri na ulicama

Iako se ova mjera čini kao jako dobra za poljske potrošače, tamošnji bi svinjogojci koji su već dugo na koljenima mogli potpuno propasti. U siječnju su organizirali prosvjed zbog izostanka reakcije državnih vlasti na rapidno pogoršanu gospodarsku situaciju koja je zatekla tamošnje OPG-ove, a kao posljedica pandemije, višegodišnjih nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih troškova proizvodnje. Pozivali su i na bojkot prodaje svinja zbog niskih cijena mesa. 

Akcije nastavljaju i ovaj mjesec pa tako za sutra najavljuju masovne prosvjede u gotovo 50 mjesta diljem zemlje. Traktorima će se voziti ulicama većih gradova ili će pak blokirati prometnice, navodi cenyrolnicze.pl. Iako je država smanjila porez na gnojivo i goriva, tamošnje udruženje poljoprivrednika Agro Unia ističe da su gnojiva nekoliko puta skuplja nego prošle godine. "Situacija je, kažu u našoj Vladi, pod kontrolom i stabilna, jer je cijena ostala na razini 3-4 puta višoj nego lani i ne raste. Želimo znati koliki je trošak proizvodnje gnojiva u državnim tvrtkama. Želimo znati koliko zarađuju na nama", izjavio je čelnik ove udruge, Michał Kołodziejczak


Tagovi

Cijena goriva Cijena gnojiva Poljska Jeftina hrana Tank turizam Prosvjedi Svinjogojci Agro Unia Michał Kołodziejczak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.