Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Singapur
  • 16.05.2020. 10:40

Nedostaju im obradive površine - rješenje proizvodnja na krovovima?

Singapur zadovoljava samo 10% svojih potreba za hranom, a zbog nedostatka poljoprivrednih površina traže rješenja u proizvodnji na krovovima parkirališta.

Foto: Flickr/UN Women
  • 207
  • 59
  • 0

Singapur je najavio nove mjere za ubrzanje lokalne proizvodnje hrane uključujući plan pretvaranja krovova parkirališta i javnih objekata u gradska gospodarstva jer pandemija koronavirusa ruši globalne lance opskrbe.

Porast stanovništva, klima i Covid-19 prijete zalihama hrane

Ova gusto naseljena otočna država-grad zadovoljava samo oko 10% svojih potreba za hranom, no planiraju povećanje jer klimatske promjene i rast stanovništva prijete globalnim zalihama.

Kružno gospodarstvo – na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

U čitavom svijetu ograničenja kretanja stanovništva zbog pandemije dovode do pucanja u poljoprivrednim i prehrambenim lancima i izazivaju zabrinutost zbog nestašice i poskupljenja.

"Trenutna situacija s Covid-19 naglašava važnost lokalne proizvodnje hrane. Bit će to dio singapurskih strategija za njeno osiguranje što će smanjiti našu ovisnost o uvozu i osigurati zaštitu u slučaju poteškoća u opskrbi", navela je vlada u svojoj izjavi. Ipak, prije toga, u napadima panike koji su zahvatili otok, više su puta uvjeravali građane da imaju dovoljno zaliha.

Obrađuju samo 1% zemlje 

Poljoprivrednici i vlada razmatrali su načine kako riješiti nedostatak zemlje u Singapuru, gdje se samo 1% od 724 km2 koristi za poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu su troškovi veći u odnosu na ostatak jugoistočne Azije.

Kao odgovor na pandemiju, vlasti imaju za cilj ubrzati lokalnu proizvodnju u sljedećih šest mjeseci do dvije godine.

Hrana se baca, a ne stvaramo nove zalihe - popusti čvor, majstore Pero

To uključuje bespovratna sredstava u iznosu od 19,2 milijuna eura za podršku u proizvodnji jaja, lisnatog povrća i ribe u najkraćem mogućem roku kao i traženje alternativnih poljoprivrednih prostora, poput industrijskih područja te slobodnih parcela.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Singapur Proizvodnja na krovovima Dostatnost hrane Jugoistočna Azija Obradiva površina Lanci opskrbe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]