Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponija
  • 13.03.2020. 15:00
  • Bruxelles, Belgija

Kružno gospodarstvo – na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Najveća urbana farma u Europi smještena je u Bruxellesu. Uzgajaju ribu i povrće na krovovima najveće gradske tržnice. Odgovara strogim specifikacijama kružnog gospodarstva.

Foto: Facebook/BIGH
  • 1.288
  • 91
  • 0

Na briselskim krovovima smještena je najveća europska gradska farma. Ondje se istovremeno uzgajaju riba i povrće, uz ispunjavanje strogih kriterija kružnog gospodarstva. Osnivač BIGH-a, tvrtke koja se bavi akvaponskim uzgojem, Steven Beckers, kaže da urbani uzgoj planira proširiti i preko granice.

Gradska farma na 4.000 m2 uzgaja ribu i povrće

Ribu proizvedenu u Bruxellesu moguće je jesti otkad je belgijski arhitekt Steven Beckers, pionir urbane poljoprivrede, osnovao BIGH (Building Integrated Greenhouses) 2015. godine te izgradio farmu površine od 4.000 m2  koja je smještena u srcu Bruxellesa, na krovu Foodmeta - velike tržnice poznate kao "trbuh Bruxellesa", koja svakog vikenda privuče više od 100.000 posjetitelja.

"Oduvijek sam imao viziju grada kao rješenje, a ne problem. Istražio sam načine kako da ga učinim produktivnim", rekao je za euractiv Beckers. "Kao arhitekt također sam vidio potencijal u produktivnom stakleniku gdje biljke reguliraju klimu i istovremeno pročišćavaju zrak od CO2", dodao je.

Ova farma usvaja model kružnog gospodarstva osiguravajući da se ništa ne izgubi i sve se ponovno iskoristi. Energija farme prvenstveno dolazi iz solarnih panela.

Pomoću izlučevina riba njeguju biljke

BIGH-ova hrabrost leži u činjenici da uzgajaju ribu usred grada i pomoću njihovog izmeta njeguju biljke. Prugasti grgeč, porijeklom iz Južne Amerike, uzgaja se u velikim ribnjacima. U njima biofilteri pročišćuju njihove izlučevine kako bi ih pretvorili u nitrite, a zatim u nitrate, koji se  koriste kao hranjive tvari za uzgoj rajčica, patlidžana i paprika u stakleniku.

U ribnjacima se uzgaja prugasti grgeč

"Odabir prugastog grgeča temelji se na činjenici da je riječ o kvalitetnoj ribi, čiji metabolizam i način života dobro odgovaraju zatvorenom sustavuKuhari ga cijene zbog izvrsnog mesa i svježine", pojašnjava Beckers. 

Proizvedeno povrće se nalazi na policama trgovina

Iznad akvaponskog uzgoja je automatizirani visokotehnološki staklenik, gdje su navodnjavanje i svjetlost dobro raspoređeni i kontrolirani. Na velikim grijanim kliznim površinama raste nekoliko biljnih vrsta koje nakon berbe odlaze u lokalne trgovine.

Otvoreni povrtnjak koristi se i kao poligon za urbanu poljoprivredu, s pokušajem društvene i profesionalne reintegracije osoba koji se putem udruge Groot Eiland brinu o voću i povrću, prevoze ih u restoran udruge i pripremaju.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Ovakav uzgoj bez primjene antibiotika, pesticida ili sintetičkih gnojiva uskoro će prijeći granicu, a primjenit će se u Francuskoj, ali i u drugim europskim gradovima. "Planiramo nekoliko projekata u Belgiji i Francuskoj. Prilike su brojne", zaključio je Beckers.

Kako izgleda ova farma, pogledajte u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Akvaponija Uzgoj riba Uzgoj povrća Proizvodnja na krovu Kružno gospodarstvo Bruxelles Steven Beckers Prugasti grgeč


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.