• Akvaponija
  • 13.03.2020. 15:00
  • Bruxelles, Belgija

Kružno gospodarstvo – na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

Najveća urbana farma u Europi smještena je u Bruxellesu. Uzgajaju ribu i povrće na krovovima najveće gradske tržnice. Odgovara strogim specifikacijama kružnog gospodarstva.

Foto: Facebook/BIGH
  • 1.141
  • 90
  • 0

Na briselskim krovovima smještena je najveća europska gradska farma. Ondje se istovremeno uzgajaju riba i povrće, uz ispunjavanje strogih kriterija kružnog gospodarstva. Osnivač BIGH-a, tvrtke koja se bavi akvaponskim uzgojem, Steven Beckers, kaže da urbani uzgoj planira proširiti i preko granice.

Gradska farma na 4.000 m2 uzgaja ribu i povrće

Ribu proizvedenu u Bruxellesu moguće je jesti otkad je belgijski arhitekt Steven Beckers, pionir urbane poljoprivrede, osnovao BIGH (Building Integrated Greenhouses) 2015. godine te izgradio farmu površine od 4.000 m2  koja je smještena u srcu Bruxellesa, na krovu Foodmeta - velike tržnice poznate kao "trbuh Bruxellesa", koja svakog vikenda privuče više od 100.000 posjetitelja.

"Oduvijek sam imao viziju grada kao rješenje, a ne problem. Istražio sam načine kako da ga učinim produktivnim", rekao je za euractiv Beckers. "Kao arhitekt također sam vidio potencijal u produktivnom stakleniku gdje biljke reguliraju klimu i istovremeno pročišćavaju zrak od CO2", dodao je.

Ova farma usvaja model kružnog gospodarstva osiguravajući da se ništa ne izgubi i sve se ponovno iskoristi. Energija farme prvenstveno dolazi iz solarnih panela.

Pomoću izlučevina riba njeguju biljke

BIGH-ova hrabrost leži u činjenici da uzgajaju ribu usred grada i pomoću njihovog izmeta njeguju biljke. Prugasti grgeč, porijeklom iz Južne Amerike, uzgaja se u velikim ribnjacima. U njima biofilteri pročišćuju njihove izlučevine kako bi ih pretvorili u nitrite, a zatim u nitrate, koji se  koriste kao hranjive tvari za uzgoj rajčica, patlidžana i paprika u stakleniku.

U ribnjacima se uzgaja prugasti grgeč

"Odabir prugastog grgeča temelji se na činjenici da je riječ o kvalitetnoj ribi, čiji metabolizam i način života dobro odgovaraju zatvorenom sustavuKuhari ga cijene zbog izvrsnog mesa i svježine", pojašnjava Beckers. 

Proizvedeno povrće se nalazi na policama trgovina

Iznad akvaponskog uzgoja je automatizirani visokotehnološki staklenik, gdje su navodnjavanje i svjetlost dobro raspoređeni i kontrolirani. Na velikim grijanim kliznim površinama raste nekoliko biljnih vrsta koje nakon berbe odlaze u lokalne trgovine.

Otvoreni povrtnjak koristi se i kao poligon za urbanu poljoprivredu, s pokušajem društvene i profesionalne reintegracije osoba koji se putem udruge Groot Eiland brinu o voću i povrću, prevoze ih u restoran udruge i pripremaju.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Ovakav uzgoj bez primjene antibiotika, pesticida ili sintetičkih gnojiva uskoro će prijeći granicu, a primjenit će se u Francuskoj, ali i u drugim europskim gradovima. "Planiramo nekoliko projekata u Belgiji i Francuskoj. Prilike su brojne", zaključio je Beckers.

Kako izgleda ova farma, pogledajte u videu:


Fotoprilog


Tagovi

Akvaponija Uzgoj riba Uzgoj povrća Proizvodnja na krovu Kružno gospodarstvo Bruxelles Steven Beckers Prugasti grgeč


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku