Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 18.12.2019. 12:00
  • Kijev, Ukrajina

Na nogama zbog prodaje poljoprivrednog zemljišta - ne daju ga strancima!

Desetak ukrajinskih poljoprivrednika ozlijeđeno je u Kijevu u sukobu s policijom za vrijeme prosvjeda protiv aktualnih planova vlade.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 2.619
  • 352
  • 1

Nakon nizozemskih, njemačkih i francuskih, na ulice su izašli i ukrajinski farmeri. Ali ne zbog vladine politike prema klimatskim promjenama nego zbog načina raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 

Farmeri blokirali ceste i ulice Pariza - bacali slamu na Champs Élysées

Naime, nekoliko tisuća ljudi, najviše poljoprivrednika, okupilo se ispred zgrade parlamenta u ukrajinskoj prijestolnici, Kijevu. Prosvjednici su bacali kamenje i cigle na policiju, a sve zbog novog prijedloga vlade koji bi omogućio prodaju zemlje, ne samo Ukrajincima nego i stranim ulagačima. Desetak osoba je ranjeno. 

Siromašna "europska žitnica"

Ukrajina je zemlja poznata po svojoj plodnoj zemlji s 32,5 milijuna hektara obradive površine, a u narodu je još poznata i pod nazivom "europska žitnica". Iako posjeduje jedno od najvećih bogatstava, Ukrajina spada među najsiromašnije zemlje svijeta, navodi euronews.com. Razlog tome su poljoprivrednici koji najčešće ne koriste novu tehnologiju već tradicionalne načine obrade tla što ih osiromašuje i onemogućuje razvoj poljoprivrede na višoj razini i potpuno iskorištavanje zemlje i njezinih prinosa.

Trenutno se poljoprivredno zemljište može samo iznajmiti jer je zakonom iz 2001. godine zabranjena njegova prodaja.

Novim bi se zakonom omogućila prodaja kako Ukrajincima tako i stranim ulagačima koji su iznajmljeno zemljište koristili više od 3 godine. Prijedlog zakona prošao je na prvom čitanju u studenom, a zastupnici konačnu odluku moraju donijeti prije listopada 2020. godine.

Dvije trećine Ukrajinaca protive se novom zakonu

Prema provedenim anketama, dvije trećine stanovnika Ukrajine protive se novom zakonu jer strahuju da će od njega imati koristi samo ukrajinski oligarsi i stranci. 

"Stranci će kupiti našu zemlju. Bojim se za svoj teritorij, za budućnost naše djece", izjavila je za Alina Tcherkachyna, mlada radnica na farmi koja je u Kijev došla prosvjedovati iz središnje Ukrajine, a jedan od farmera, Valerij Ichtchenko iz Vinitske regije ističe da zemlju trebaju preuzeti poljoprivrednici koji od nje žive, a ne strani ulagači.

Volodimir Zelenskiy, predsjednik Ukrajine obećao je provedbu referenduma prije konačne odluke o donošenju novog Zakona.

Kako je izgledao prosvjed u Kijevu možete pogledati u videu: 

Video: Youtube/Global News


Tagovi

Prosvjed Ukrajina Kijev Zakon Poljoprivredno zemljište Prodaja Strani ulagači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/