Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dabrovi
  • 21.04.2020. 12:45
  • Sisačko-moslavačka, Krapje

Na meti piromana i nastambe za dabrove u parku prirode?

Svakodnevnim vijestima o požarima izazvanim paljenjem biljnog otpada ili namjernog podmetanja, pridružila se i ružna iz Parka prirode Lonjsko polje koja ipak ima sretan završetak.

Foto: PP Lonjsko polje
  • 307
  • 37
  • 0

Svakodnevnim vijestima o požarima izazvanim paljenjem biljnog otpada ili namjernog podmetanja, pridružila se i ružna iz Parka prirode Lonjsko polje koja ipak ima sretan završetak. Naime, netko je zapalio nastambu za dabrove, ali svježi tragovi ukazuju da su ove zaštićene životinje preživjele nečiji neshvatljiv čin. 

"Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili, zaslužuje najoštriju osudu“, rekao je Damir Culjak, glavni čuvar prirode.

Kako pojašnjavaju, požar je otkriven tijekom redovitog obilaska rječice Strug čamcem, 19. ožujka. Djelatnici su opazili dim iz nastambe za dabrove, a sve je ukazivalo na to da ju je netko dan, dva ranije zapalio.

Nakon obavljenog očevida utvrđeno je kako je izgorio vršni dio, ali da dvije komore ukopane u zemlju nisu oštećene. Svježi tragovi dabrova koje su ostavili ovih dan, izmamili su im osmjehe na lica.

Požari i dalje haraju Hrvatskom: Držite se pravila kompostiranja biljnog otpada!

Budući da još uvijek nije pronađen počinitelj ovog čina, sa sigurnošću se ne može utvrditi zašto se nastamba zapalila.

Strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj

Dabar je, pojašnjavaju, najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu. Riječ je o monogamnoj životinji, a uz roditeljski par u nastambi može živjeti do šest mladunaca.

Nekada je nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta – jedan je bio zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe.

U sklopu projekta Dabar u Hrvatskoj ova životinja je 1996. godine doseljena u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-Grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke.

Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže NATURA2000.


Tagovi

Dabrovi Vatra Nastamba Lonjsko polje Park prirode Zaštićena vrsta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]