Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 14.04.2020. 12:10

Požari i dalje haraju Hrvatskom: Držite se pravila kompostiranja biljnog otpada!

Srećom, požari na Dinari i Svilaji su pod kontrolom, ali veliki broj požara dokaz je kako se pojedini građani i dalje ne pridržavaju smjernica o kompostiranju biljnog otpada, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 314
  • 28
  • 0

Ni uskrsni blagdani nisu prošli bez vatrogasnih intervencija. Srećom, požari na Dinari i Svilaji su pod kontrolom, no u nekoliko županija su zabilježeni požari otvorenog prostora, navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice

Kako navode, požar koji je izbio 8. travnja na području planine Svilaja na predjelu Otišića kod zaseoka Maovice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, lokaliziran je 13. travnja. Lokaliziran je i požar na Dinari koji se prošlog tjedna proširio iz Republike Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije te protupožarne zračne snage MORH-a.

Požar koji je u četvrtak, 9. travnja ušao na prostor Hrvatske iz BiH jučer je u 17:35 sati na prostoru Šibensko-kninske županije lokaliziran. "Moram naglasiti kako je požar na prostoru BiH gorio osam dana prije ulaska u naše područje. Opožarena je površina u dužini od 16 km, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Knin, vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Knin i Kijevo te protupožarne zračne snage, kao i lovci te planinari s područja Kijeva", rekao je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić.

Unatoč upozorenjima, zbog paljenja biljnog otpada sve više požara diljem Hrvatske

Prema riječima zapovjednika VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražena Glavine, na gašenju požara koji je došao iz BiH i širio se prema Šibensko-kninskoj županiji, ali i na područje Splitsko-dalmatinske županije, svakodnevno je bilo aktivno oko 50 vatrogasaca iz Županije kao i pripadnici DVIP-a Split. U spašavanju planinarskih kuća pridružili su se i pripadnici HGSS-a te planinari.

Opožarena je površina u dužini od 16 kilometara 

Jučer je ugašen i požar otvorenog prostora koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnoj lokaciji Duboki Dol i Krupe u Zadarskoj županiji. "Ovim putem zahvaljujem se svim vatrogascima koji su na izrazito nepristupačnom terenu i u vrlo teškim uvjetima požrtvovno gasili ove zahtjevne požare. Isto tako, zahvaljujem se pilotima i posadama protupožarnih zrakoplova MORH-a kao i planinarima, lovcima i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja koji su, uz naše vatrogasce, pridonijeli gašenju i spašavanju ugroženih objekata“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Novi požari u Dalmaciji

Uz navedene ugašene i lokalizirane požare, jučer je izbilo i nekoliko novih. Na lokaciji Polača kod Knina izgorjela je trava, nisko raslinje i makija na površini od 18 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 5 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD Knin. 

I DVD Trilj je jučer zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Trilju - Bisko. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 8 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz DVD Trilj i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Gorjelo i u kontinentalnom dijelu Hrvatske 

Požar u mjestu Lasinja u Karlovačkoj županiji zahvatio je travu i nisko raslinje na površini od 12.5 ha, a na intervenciji je sudjelovalo 17 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz DVD-ova Lasinja i Desno Sredičko. 

Veliki požar na Korčuli: Gori više od 200 hektara borove šume

U gašenju požara otvorenog prostora na lokaciji Pasikovci – Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji sudjelovala su 72 vatrogasca s 12 vatrogasnih vozila iz JVP Požeško-slavonske županije te iz DVD-ova Zakorenje, Ivandol, Orljavac, Brestovac i Jaguplije pri čemu je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. 

U Zagrebačkoj županiji na lokaciji Lukovo kod Vrbovca opožarena je trava, nisko raslinje i šuma na površini od 10.5 ha, a na intervenciji je sudjelovalo 27 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Lukovo, Brčevec, Gaj, Žunci i Vrbovec.

"Velik broj požara dokaz je kako se pojedini građani i dalje ne pridržavaju smjernica o kompostiranju biljnog otpada, a opasnom aktivnošću spaljivanja ugrožavaju objekte, biljni i životinjski svijet, ali i ljudske živote", poručuju iz vatrogasne zajednice. 


Tagovi

Požari Dalmacija Kontinentalni dio Hrvatska vatrogasna zajednica Biljni otpad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.