Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 31.05.2022. 15:00

Na koju će stranu 22 milijuna tona ukrajinskih žitarica - preko Bjelorusije ili Turske?

Skladišta žitarica treba osloboditi prije nadolazeće žetve, ali i osigurati hranu mnogim državama, posebno na Bliskom istoku i Africi

Foto: Depositphotos/Anoo77
  • 935
  • 152
  • 0

Čelnici europskih država ovih dana razmatraju nekoliko načina za rješavanje sve izglednije globalne prehrambene krize. Poseban sastanak Europskog vijeća održava se ovoga tjedna (30. i 31. svibnja), a jučer je donesen šesti paket sankcija protiv Rusije i obuhvaća sirovu naftu, kao i naftne derivate, isporučene iz te zemlje u države članice, uz privremenu iznimku sirove nafte koja se isporučuje naftovodima.

Danas se na summitu razgovara o energetici, obrani i prehrambenoj sigurnosti

Tragom sovjetskih tračnica

Naime, jedan od načina oslobađanja 22 milijuna tona žitarica koje su ostale zaglavljene u Ukrajini i o kojima ovise mnoge zemlje, osobito na Bliskom istoku i u Africi, je transport preko Bjelorusije. No, u tom bi slučaju Eurospka unija morala ukinuti sankcije koje je uvela toj zemlji, a što će i biti tema današnjeg sastanka. 

Prema izvorima na koje se poziva Euractiv, razgovara se o bjeloruskoj ruti kojom bi žitarice iz Ukrajine prema svijetu bile kanalizirane preko te zemlje i Litve do Baltičkog mora. Kao prednost se navodi to što ove dvije zemlje imaju istu širinu tračnica kao Ukrajina, što je naslijeđe iz sovjetskih vremena.  

No, kako znamo, Zapad je Bjelorusiji uveo sankcije koje se odnose na potpunu zabranu izvoza potaše, ključnog gnojiva koje Europi uvelike nedostaje, a zbog podrške te zemlje Rusiji u invaziji na Ukrajinu.  

Potaši je izvoz iz Bjelorusije već zabranjen (Foto: Depositphotos/Vadzim)

"Ukinuti sankcije zbog oportunističkih razloga, a koji se razlikuju od onih zbog kojih smo ih uveli je nezgodno", komentirao je premijer Luxemburga Xavier Bettel.

Premijer Latvije Krišjānis Kariņš smatra da treba istražiti sve opcije, no da će svaka od njih uzrokovati poteškoće. Kaže, izvoz žitarica preko Bjelorusije fizički je izvedivo. "Pitanje je što će ona tražiti zauzvrat. Ta cijena može biti previsoka", upozorava. 

Belgijski premijer Alexander de Croo ovakav plan smatra neodrživim. 

Turski koridor 

Druga opcija se odnosi na transport Crnim morem. Naime, danas je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu objavio kako će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 8. lipnja posjetiti Tursku gdje će se razgovarati o stvaranju potencijalnog pomorskog koridora za ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, navodi Daily Sabah

U jučerašnjem (ponedjeljak) telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, ruski je predsjednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom.

Çavuşoğlu navodi kako je UN predložio formiranje zajedničkog promatračkog mehanizma za praćenje pomorskih ruta te da je Turska otvorena za tu opciju. 

Također je otkrio da Rusija želi ukidanje zapadnih sankcija koje se odnose na sektor osiguranja, a što utječe na njezine brodove. S druge strane, Ukrajina ne želi da ruski ratni brodovi priđu njezinim dokovima u Odesi.


Tagovi

Prehrambena kriza Prehrambena sigurnost Ukrajinske žitarice Europsko vijeće Sankcije Ukrajina Rusija Ruta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.