Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonika
  • 03.03.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na jednog mladog poljoprivrednika dolazi pet starijih od 65 godina - to moramo mijenjati

Jubilarna, 5. Slavonika bila je u znaku mladih i poljoprivrede, ali i dodjele priznanja medijima. Posthumno priznanje dobila je i kolegica Roberta Sorić koja nas je prerano napustila prije dvije godine.

Foto: Apriori World
  • 2.985
  • 329
  • 0

Ono što želim poručiti mladima je da je poljoprivreda ranjiva, da situacija nije sjajna, da se događaju strukturne promjene, ali koliko god ranjiva bila, ona je lijepa, plemenita, počela je biti moderna i bit će još modernija, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković iz Osijeka, otvarajući 5. nacionalnu konferenciju Slavonika. 

Jubilarna Slavonika, naime, ove je godine posvećena upravo mladima i digitalizaciji. Koliko nam je još raditi na generacijskoj obnovi, kazuje podatak da Hrvatska ima 26.000 OPG-ova koje vode mlađi od 40 godina. Međutim, na jednog mladog poljoprivrednika, dolazi pet starijih od 65 godina. 

Ministrica je podsjetila i da je uvedeno stipendiranje studenata poljoprivrednih smjerova te je u prvoj godini njih 956 dobilo iznos od 10.000 kuna. Najavila je i da će ove godine zaživjeti e-iskaznica poljoprivrednika te će se jedinstveni zahtjev za potpore i IAKS mjere moći podnositi i u digitalnom obliku. 

"Radimo i na decentralizaciji sustava. Tu je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), iznimno značajna agencija s brojnim stručnjacima čije je sjedište u Osijeku", dodala je. 

Na ovogodišnjoj Slavoniki dodijeljena su i priznanja medijima

Domaćin Slavonike, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), institucije koja ove godine slavi 60 godina djelovanja, naglasio je, pak, da nam treba žurno zaustavljanje negativnih trendova. Najveći problemi s kojima se susreću mladi su nemogućnost dobivanja zemljišta, početnog kapitala te nedovoljno razumijevanje financijskih institucija. Ipak, promjene se događaju. Nove vjetrove donosi i sam fakultet. Podsjetio je, naime, na novi ICT studij na engleskom jeziku koji će se moći upisati na FAZOS-u. 

ICT u poljoprivredi: Novi diplomski studij izvući će maksimum iz Slavonije

Ovogodišnja Slavonika ujedno je bila i u znaku dodjele priznanja "Inspiriramo poljoprivredu", a koju su dobili Mirta Milas i Martin Vuković s Hrvatskog radija, Zdenka Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedran Stapić iz Agrokluba, Vlatko Grgurić s Hrvatske radiotelevizije i Miroslav Kuskunović, donedavni urednik portala Agrobiz. Posthumno priznanje dodijeljeno je novinarki i urednici Agroglasa Roberti Sorić koja nas je prerano napustila prije dvije godine. Priznanje je primio njezin sin Martin Sorić. 


Fotoprilog


Tagovi

Slavonika Mladi FAZOS Konferencija Priznanja Agroklub


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/