Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICT u poljoprivredi
  • 26.02.2020. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

ICT u poljoprivredi: Novi diplomski studij izvući će maksimum iz Slavonije

Informacijska i komunikacijska tehnologija u poljoprivrednim znanostima novi je studij koji bi s radom trebao započeti najkasnije u jesen 2021. godine, a predstavljen je kroz Prvi pripremno-promotivni seminar projekta na FAZOS-u.

Foto: Matea Kopić
  • 1.912
  • 543
  • 0

Moderna tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom i izuzetno je popularna i cijenjena, kako u drugim granama tako i u poljoprivredi. Konvencionalna poljoprivreda polako ostaje iza nas, a ususret nam dolaze dronovi za snimanje zemljišta, sateliti i sve ono što pripada tehnološkom razvoju. Kako bi se znalo upravljati modernom poljoprivrednom tehnologijom i kako bi se stekla sva potrebna znanja i iskustva, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) odlučili su spojiti sva svoja znanja i iskustva i izvući ono najbolje iz oba.

Svrha projekta je razvijanje i uspostava diplomskog studija na engleskom jeziku kojom se poboljšava kako kvaliteta visokog obrazovanja u poljoprivredi, tako i relevantnost agronoma u skladu s tržištem. 

Pokrenut će val u RH i Jugoistočnoj Europi

S obzirom da u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi trenutno ne postoji studij koji na ovaj način integrira biotehničke znanosti s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, ICT u poljoprivredi bit će onaj koji će pokrenuti taj val.

U pitanju je diplomski studij, što znači da će ga moći upisivati svi oni koji imaju prethodno završene 3 godine preddiplomskog studija, prvenstveno studenti iz inozemstva, ali i Hrvatske. 

"Pokušavamo implementirati nove informacijske i komunikacijske tehnologije u agronomskoj struci. Želimo studentima približiti najsuvremenije metode u rukovođenju tehnologijama, u osmišljavanju novih, tako da budemo u korak s Europom i razvijenim svijetom", izjavio je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a.

FAZOS želi ići ukorak s Europom i razvijenim svijetom, pojasnio je prodekan Zdenko Lončarić

U okviru projekta imaju dvije mogućnosti: pokrenuti studij u rujnu ove godine (ako na vrijeme dobiju dopisnicu) ili u rujnu 2021.

Promotivni seminar: 5 dana i 24 prezentacije

Pripremno-promotivni seminar traje 5 dana, do 28. veljače 2020. i uz zanimljiva predavanja i radionice, sudionici će imati prilike posjetiti pokušališta FAZOS-a te proizvodne sustave partnera iz gospodarstva.

"Imamo sveukupno 24 prezentacije, nešto terenske, nešto u posjeti našim partnerima u poljoprivredi koji već koriste navedenu tehnologiju. Krećemo s digitalizacijom proizvodnih kapaciteta i bazom podataka o tlima, pa od donošenja operativnih odluka na dnevnoj bazi do taktičkih i strateških odluka u primjeni različitih tehnologija i regionalizaciji poljoprivrede, nadzorima, monitoringu, izboru kulture, vremenu i načinu sjetve, gnojidbe, zaštite i dr.", najavio je Lončarić.

S obzirom da postoji velika potreba korištenja robota i senzora, naročito u stočarskom uzgoju, potrebni su agronomi koji su u stanju tehnološki sve popratiti, interpretirati i pravilno iskoristiti podatke.

Studij traje četiri semestra

U novi diplomski studij kojeg čine 4 semestra, uloženo je 1.798 253,29 kn iz Europskog socijalnog fonda, a skupinu predavača čine profesori FAZOS-a i FERIT-a te gostujući predavači. Projekt uključuje i dodatne aktivnosti: osmišljavanje vizualnog identiteta projekta, izrada web stranice, tisak promotivnih materijala, konferencije i objave u medijima te na društvenim mrežama.

"U svijetu smo u kojem je multidisciplinarnost ključ, pa je tako i FERIT prepoznao svoju priliku za sudjelovanje u ovakvom projektu gdje sigurno može doprinjeti. Budući da smo jedan od lidera u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama na području RH, prepoznali smo našu ulogu u ovom projektu", izjavio je doc.dr.sc. Danijel Topić, prodekan za nastavu i studente FERIT-a.

Studenti su sa zanimanjem pratili uvodne radionice

Dodaje kako je Slavonija poljoprivredna regija i kako je vrlo bitno od nje izvući maksimum te smatra kako upravo FERIT može pridonijeti uputama koje alate i na koji način koristiti kako bi zemljište bilo što bolje iskorišteno.

Cilj ovog projekta je educirati vrhunski osposobljene tehnologe za razvoj, transfer i primjenu novih tehnologija, a temelj njihovih kompetencija bit će integrirano znanje iz agrobiotehničkog područja s dodatkom segmenata računarstva, informacijskih i podatkovnih znanosti.


Fotoprilog


Tagovi

ICT u poljoprivredi FAZOS FERIT Poljoprivreda Moderna tehnologija Pametna poljoprivreda Studij


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]