Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Internet prijevara
 • 29.01.2020. 11:30
 • Osječko-baranjska, Višnjevac, Osijek

Na internetu dogovorio kupnju traktora iz Francuske pa ostao bez više stotina tisuća kuna

Da opreza na internetu nikad dovoljno i da treba paziti gdje i kako kupujete, pokazuje najnoviji slučaj prijevare.

Foto: Pixabay/Wolfgang Ehrecke (ilustracija)
 • 2.688
 • 275
 • 1

Da opreza na internetu nikad dovoljno i da treba paziti gdje i kako kupujete traktor, pokazuje najnoviji slučaj prijevare u kojem je kupac ostao bez više stotina tisuća kuna! Kako je priopćila Policijska uprava osječko-baranjska, u utorak, 14. siječnja, 27-godišnji hrvatski državljanin iz Višnjevca je na Internetu pronašao oglas i stupio u kontakt s nepoznatom osobom iz Republike Francuske te dogovorio kupnju novog traktora. Dogovoreni novčani iznos je odmah uplatio na bankovni račun nepoznate osobe.

"Nepoznati prodavatelj je nakon uplate novca prekinuo daljnju komunikaciju te kupljeni traktor 27-godišnjaku nije isporučen. Materijalna šteta iznosi više stotina tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", navodi policija. 

Uplatio novce za kombajn, stroj pa i  novce više nije vidio  

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Prošle godine također u siječnju, ista je policijska uprava izvijestila o gotovo identičnoj prijevari. Tada je 46-godišnjak, koji je još u studenom dogovorio kupnju rabljenog kombajna, uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna i ostao bez novaca i željenog stroja. 

"Tijekom studenog 2018. godine 46-godišnjak je putem interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", javila je tada policija.

Putem interneta dogovorio kupnju kombajna - ostao bez novca i bez kombajna

Osječko-baranjska policija ujedno je objavila i upute kako se zaštititi od Internet prijevara.

"Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Kako prepoznati prevarante na internetu i sigurno trgovati?

Stoga proučite informacije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama i kako ih izbjeći:

 1. CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
 2. Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
 3. Krađe identiteta Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
 4. Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
 5. Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
 6. Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
 7. Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
 8. Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
 9. Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Kampanja osvješćivanja CyberScams

"Kao što je istaknuto u izvješću Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2018, društveni inženjering nastavlja rasti kao pokretač mnogih kibernetičkih kaznenih djela među kojima je krađa identiteta najučestaliji oblik. Kriminalci koriste društveni inženjering kako bi postigli cijeli niz ciljeva: dobivanje vaših osobnih podataka, otimanje vaših računa, krađa vašeg identiteta, pokretanje nezakonitih plaćanja ili uvjeriti vas da nastavite bilo koju aktivnost protiv svog interesa, kao na primjer: doznačiti novac ili dijeliti osobne podatke. Jedan jedini klik može biti dovoljan kako bi ugrozio vašu cijelu organizaciju. 

Obećao jeftine traktore i prevario četvoricu za više od 47.000 kuna

Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3), Europska bankarska federacija i njihovi partneri javnog i privatnog sektora u listopadu 2018. godine proveli su kampanju osvješćivanja #CyberScams kao dio programa Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (ECMS - European Cyber Security Month). Radio se o EU kampanji o podizanju svijesti koja potiče kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama, ističući jednostavne korake koji se mogu poduzeti radi zaštite vlastitih osobnih, financijskih i poslovnih podataka", objašnjava policija. 


Tagovi

Prijevara Internet Policija Kupnja traktora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/