Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez
  • 03.09.2019. 12:00

Kako prepoznati prevarante na internetu i sigurno trgovati?

Najvažniji savjet je ne plaćati nepoznatima ništa unaprijed!

Foto: Depositphoto/k3studija
  • 1.449
  • 119
  • 1

Sve servise od početka rada unutar sustava Agrokluba razvijali smo u dobroj vjeri i s ciljem poboljšanja poslovnih procesa naših korisnika. Želja nam je bila i ostala učiniti poljoprivrednicima život lakšim, a poslovanje ugodnijim, produktivnijim. 

Normalnim članovima zajednice za to dajemo alate na raspolaganje, ali na žalost među njima ima i onih koji nemaju baš časne namjene.

Naime, primijetili smo u posljednje vrijeme sve češću pojavnost lažnih oglasa više prevaranata, najčešće unutar poljoprivrednog oglasnika. I kriminalci su očito prepoznali i Internet i Agroklub kao priliku za ostvarivanje protupravne koristi na našu/tuđu štetu.

Ali neka vas to ne obeshrabri u korištenju digitalnih pomagala, već samo uputi na nužan oprez. Jer velika većina korisnika Agrokluba jesu pravi, časni i pošteni poljoprivrednici ili pak oni koji to tek žele postati. 

Ove mutne likove ćemo preduhitriti, a kada to ne uspijemo, proslijedit ćemo ih policiji na postupanje. Kako bi naši političari rekli, neka organi pravne države rade svoj posao.

Kako prepoznati prevarante?

Valja obratiti pažnju na detalje. Obično koriste strana imena, iako smo zabilježili primjere onih koji su odabrali vrlo tipična domaća. Najčešće je jezik oglasa i komunikacije prilično loš, jer je rezultat automatskog prijevoda online servisa. Dakle, ako jezik nije dovoljno razumljiv, to je već dobar razlog za sumnju. 

Gotovo u pravilu njihovi oglasi bivaju cjenovno iznimno atraktivni - nude traktor realne vrijednosti 50.000 ili 90.000EUR-a za 20% te cijene, u odličnom stanju nakon samo par godina korištenja i nekoliko tisuća radnih sati. Ti traktori na slikama nemaju domaće registarske pločice, a u njihovom okolišu nećete prepoznati tablu tvrtke ili druge znakove koji bi Vam mogli dati naslutiti gdje je slika nastala.

Traže uplatu unaprijed i ako ju dobiju više ih nećete niti čuti niti vidjeti. Ako ne za sami predmet oglasa, onda novac za osiguranje pošiljke, prijevoz ili slično. Niti jedna od kombinacija nije dobra za Vas. Zatražite knjižicu vozila, pa provjerite jesu li podatci ispravni. 

Oni ostave i broj mobilnog telefona, ali u najvećem broju slučajeva na taj broj nitko Vam se neće javiti. Iako numeracija ima normalnu strukturu naših telekoma, oni nađu neki koji se ne koristi ili su ga jednostavno stavili izvan funkcije i navode Vas najčešće na komunikaciju putem maila.

Ako uđete u komunikaciju, često Vas preusmjere na drugu osobu. Imali smo primjere gdje će Vas osoba navedena na oglasu uputi na prijevoznika, a on će Vam dati račun za uplatu na ime treće osobe. Tako naime namjerno uklanjaju tragove i otežavaju posao nadležnim službama u otkrivanju počinitelja kaznenog djela.

Neki Vas neće tražiti novac, već samo da im pošaljete mail ili pak dostavite presliku osobne iskaznice ili putovnice. Nipošto to ne radite, jer krađe identiteta danas mogu biti vrlo unosan posao.

Što činiti?

Najvažniji savjet je ne plaćati nepoznatima ništa unaprijed! Isto vrijedi za pravne i fizičke osobe. Tako se ne ponašamo niti u offline svijetu, pa tu logiku valja prenijeti i na Internet. Poslujte s tvrtkama koje se mogu provjeriti i koje imaju dobre recenzije prijašnjih kupaca. 

Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku. Niti ona nije apsolutna garancija, ali će pomoći u brojnim situacijama.

Valja uvijek biti na oprezu, ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito – vjerojatno i je tako. Oglas koji Vam djeluje sumnjivo prijavite na info@agroklub.com, a istog oglašivača u širokom luku zaobiđite.

Mi ćemo takve slučajeve kao i do sada prijavljivati policiji, a vi držite oči otvorene i u međuvremenu se i sami pripazite. 


Tagovi

Agroklub Prevaranti Zaštita na internetu Online prevare Kupnja traktora


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]