Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 16.05.2016. 16:30

Mraz odnio 60 milijuna kuna u Zadarskoj županiji!

Prvotno je šteta procijenjena na 50 milijuna kuna. Naknadim analizama i izvidom stanja na terenu utvrđeno je da su štete znatno veće. Zbog toga je zadarski župan Stipe Zrilić proglasio dvije elementarne nepogode u samo tjedan dana.

  • 747
  • 74
  • 0

Župan Zadarske županije Stipe Zrilić proglasio je novu elementarnu nepogodu izazvanu mrazom krajem travnja za područje Općine Škabrnja, Općine Zemunik Donji, Općine Sukošan, Grada Nina i Zadra. Ovo je drugi puta u tjedan dana da zadarski župan Zrilić proglašava elementarnu nepogodu.

Prvi puta je donio odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom za područje Grada Benkovca, Općine Galovac, Općine Novigrad i Općine Posedarje 5. svibnja. Povjerenstvo je tada ustanovilo značajne štete na povrtlarskim i voćnim kulturama, a poglavito na vinovoj lozi. Štete se kreću od 90-100% na voćnjacima i do 90% na ostalim kulturama i procijenjene su na čak 50 milijuna kuna. Naknadnim analizama i izvidom stanja na terenu utvrđeno je da su štete znatno veće.

Štetu prijavite do 17. svibnja!

"Mraz koji je pogodio područje Zadarske županije u razdoblju od 25.4. do 28.4.2016. godine prouzročio je značajnije štete nego što se to moglo pretpostaviti iz prvih priopćenja koje su dostavila povjerenstva grada Benkovca i općina Posedarje, Novigrad i Galovac. Nakon što je 5. svibnja proglašena elementarna nepogoda uzrokovana mrazom za područje tih JLS, nova prva priopćenja i izvidi štete sa područja Grada Nina i dijela Grada Zadra (naselje Zadar) te općina Škabrnja, Zemunik Donji i Sukošan, ukazala su na potrebu proglašenja elementarne nepogode i za ta područja.

Proglašena elementarna nepogoda od mraza!

Tako je župan Stipe Zrilić danas proglasio elementarnu nepogodu izazvanu mrazom za područje Općine Škabrnja, Općine Zemunik Donji, Općine Sukošan, Grada Nina i Grada Zadra - naselje Zadar. Prve procjene šteta na tom području pokazuju da su od mraza najviše stradale voćarske kulture i to posebno nasadi maraške na više od 200 ha, breskve, trešnja i marelice.

Nadalje, stradali su vinogradi na više od 100 ha te povrtlarske kulture. Štete se kreću od 20% do 100% uroda, a oštećeni su i trajni nasadi. Prve procjene ukazuju na iznose šteta koja prelaze vrijednost od 10.000.000,00 kn. Pozivamo poljoprivrednike sa područja koja su stradala da se jave gradskim i općinskim povjerenstvima i prijave nastalu štetu najkasnije do 17. svibnja", kako stoji u priopćenju iz Zadarske županije.

Procjena šteta od elementarnih nepogoda!

Početkom mjeseca, također zbog šteta koje su na povrtnim i ratarskim kulturama uzrokovale niske jutarnje temperature i mraz krajem travnja, elementarne nepogode proglasili su i župani Varaždinske, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije.


Tagovi

Elementarna nepogoda Zadarska županija Stipe Zrilić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

262


Glasova: 13

Agrarna stranka 5,0%

Glasova: 37

Domovinski pokret i partneri 14,1%

Glasova: 77

HDZ i partneri 29,4%

Glasova: 4

Javno dobro 1,5%

Glasova: 14

Most i partneri 5,3%

Glasova: 14

Možemo 5,3%

Glasova: 9

Odlučnost i pravednost 3,4%

Glasova: 9

Republika i partneri 3,4%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 2,7%

Glasova: 54

SDP i partneri 20,6%

Glasova: 24

Nitko od navedenih 9,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]