Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka kontrola
  • 24.08.2022. 07:30

Mravi mogu biti učinkovitiji od pesticida?

Ovi kukci su predatori te love štetnike koji oštećuju plodove, sjeme i lišće

Foto: Depositphotos/Giadoart
  • 283
  • 69
  • 0

Mravi mogu biti učinkovitiji od pesticida koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji hrane, pokazalo je novo istraživanje. U odnosu na kemijska sredstva, bolji su u suzbijanju štetnika, manje oštećuju biljke te povećavaju prinose usjeva. Ovi kukci su predatori te love štetnike koji oštećuju plodove, sjeme i lišće što, kako znamo, dovodi do pada prinosa. 

Jeftiniji od pesticida 

Stručnjaci su promatrali 17 usjeva, uključujući citruse, jabuke, mango i soju u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Veliku Britaniju i Brazil. "Uz pravilno upravljanje, mravi mogu biti korisna kontrola štetnika i vremenom povećati prinos. Neke vrste imaju sličnu ili veću učinkovitost od pesticida, uz nižu cijenu", napisali su istraživači u radu objavljenom u Proceedings of Royal Society B.

Promatrali su 26 vrsta od kojih većina obitava na drvetu, a gnijezde se na biljkama ili tlu. Otkriveno je da se mravi najbolje snalaze u sustavima kao što je agrošumarstvo te u usjevima koji se uzgajaju u sjeni. 

No, njihova uloga još uvijek nije u potpunosti razjašnjena jer oni mogu biti i veliki problem. Znamo da mravi na svojevrstan način uzgajaju druge insekte kao što su lisne uši, bijele mušice i brašnaste stjenice, a zbog takozvane medne rose koju oni proizvode. Istraživači tvrde da bi se ova praksa mogla spriječiti kada bi se mravima osigurala alternativa izvoru šećera na tlu. 

Riješite se mravi pomoću krumpira - dovoljne su i kore

Rad je promatrao većinu vrsta insekata koji se diljem svijeta smatraju štetnicima. Podaci su došli iz studija koje su uspoređivale skupine biljaka s mravima naspram onih s kojih su uklonjeni (mehanički ili kemijski), što ukazuje da su upravo mravi odgovorni za promatrane promjene.

Potrebno je više promatranja 

Uzgajivači agruma u Kini stoljećima su koristili mrave u uzgoju, a ti su se kukci također koristili za kontrolu šumskih štetnika u Kanadi, kakaovca u Gani te usjeva u Nigeriji.

Postoji najmanje 14.000 poznatih vrsta mrava, a mnoge će vjerojatno ostati nepoznate. Na Zemlji ih je više nego bilo kojih drugih kukaca te čine polovicu biomase ukupnog broja insekata. 

Ipak, zaključuje se da je potrebno puno više promatranja, vremena i opreza, a da bi se mravi mogli koristiti u uzgoju bilja. 


Tagovi

Mravi u poljoprivredi Biološka kontrola Korist mrava Predatori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]