Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.07.2022. 07:30

Riješite se mravi pomoću krumpira - dovoljne su i kore

Mali štetnici mogu uzrokovati velike štete, a njihovo suzbijanje nije lako. Kako nam krumpir može pomoći u borbi s mravima?

Foto: Depositphoto/deyanarobova/schankz
  • 9.960
  • 469
  • 0

Mravi mogu u vrtu, voćnjaku i dvorištu biti prava napast, a svoje mravinjake čak mogu napraviti u lončanicama i koritima za cvijeće. Njihovo prisustvo će vam zadati puno problema. Najvidljiviji su kada dođe do masovne pojave lisnih ušiju koje mravi uzgajaju zbog toga što luče slatku mednu rosu kojom se one hrane. Zauzvrat lisne uši dobivaju zaštitnike od prirodnih neprijatelja poput bubamara.

Drugi problem je što prisustvo mrava i mravinjaka dovodi do oštećenja uzgajanih biljaka. Ne radi se samo o mladim, nježnim biljkama, travnjačkim površinama. Zbog njih propadaju višegodišnja voćna i ukrasna stabla.

Često smo svjedoci da povrtne i cvjetne vrste koje imaju sitno sjeme ne niknu ili ako niknu jednostavno nestanu. To je posljedica ovih štetnika koji sjeme i mlade biljke odnose u mravinjake i koriste kao hranu.

Gdje su uši, tu su i mravi - i obrnuto (Foto: Depositphoto/arribalko)

Gdje je hrana tu su mravi

Nemoguće je svoje imanje u potpunosti zaštititi od mrava. Oni će doletjeti i formirati novi mravinjak. Borba s njima je svakodnevna. Na njihovu brojnost najviše utječu prisustvo hrane i pogodnog mjesta za formiranje mravinjaka. Puno sitnih sjemenki, plodova voća i povrća i drugih insekata i njihovih ličinki bit će pravi švedski stol.

Za mravinjak će radije odabrati lokacije koje se ne remete ljudskom aktivnošću, ne kopaju, ne oru. Pogoduje im rahlo i rastresito zemljište koje je umjereno vlažno. Često ih možemo pronaći unutar starih panjeva ili ispod njih. Kada na imanju posiječete drvo, uklonite panj, jer lako može postati izvor za nove kolonije.

Suzbijanje nije lako

Strpljenje je glavna mjera borbe. Skupi kemijski preparati samo kratkotrajno mogu riješiti problem. Kada je u pitanju kratkoročna efikasnost, to ih izuzetno odlikuje, ali njima dugoročno nećete riješiti problem. Koriste su u vidu tekućih otopina, spreja, u praškastom obliku ili kao razni mamci. Problem je što s njima možemo uništiti i korisne kukce.

Kako se riješiti mrava u vrtu na prirodan način

Repelentne biljke su sastavni dio lokacije. Najčešće se radi o menti, češnjaku, lavandi, nevenu, hajdučkoj travi, melisi. I pored toga što mravi ne vole određene mirise, ponekad ove biljke neće djelovati. Prije nekoliko godina su u mom vrtu mjesto za mravinjak pronašli u gredici češnjaka koja je u neposrednoj blizini mente. Miris obje biljne vrste ih nije spriječio da zauzmu pola gredice.

Najaktivniji su u jutarnjim satima (Foto: Depositphoto/alexnako)

Krumpir pomaže

U stalnoj potrazi za što boljim lijekom protiv mrava i obrani sjemena povrća i cvijeća, osobno sam pronašla spas u krumpiru. Naime, mravi uginu kada se najedu škroba.

Ako se korisiti cijeli krumpir, može se krupno narendati ili sitno narezati, ali se mogu koristiti kore koje ostanu poslije guljenja gomolja kada pripremamo ručak. Potrebno ih je usitniti, narezati na rezance debljine do 0,5 cm.

Bez obzira koristimo li cijeli krumpir ili usitnjenu koru, dodajemo manju količinu šećera koja će privući mrave. Sve dobro promiješamo i upotrijebimo što prije. Ova smjesa će tijekom stajanja pustiti sok, a onda gubi na efikasnosti i počinje fermentirati.

Upotrebljava se tako što se rasporedi po površini, a najbolje je to učiniti u jutarnjim satima kada su mravi aktivni. Kada se komadići osuše, postupak se ponavlja.

Najbolje je ovu metodu koristiti u kombinaciji s primjenom otopine češnjaka kojim se tretira površina zemljišta, ali i biljke koje ćemo tako zaštiti od mrava, lisnih ušiju i pojave raznih bolesti. Za otopinu je potrebno 3-4 češnja luka usitniti, ne treba ih ni guliti, ostaviti u 1l vode da prenoći. Nemojte praviti veće količine jer brzo gubi učinkovitost. 


Tagovi

Mravi Mravinjak Suzbijanje mrava Kako Mravi u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić