Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MOL Grupa
  • 09.06.2018. 13:30

MOL Grupa počinje proizvodnju tekućih gnojiva

Proizvodnja gnojiva započet će ovoga mjeseca., a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona.

Foto: MOL Grupa
  • 554
  • 31
  • 0

Slovnaft, član MOL Grupe, u suradnji s mađarskim Stercoratom u rafineriji u Bratislavi proizvodit će tekuća gnojiva za poljoprivredu. Naime, Stercorat je u rafineriji u Bratislavi izgradio novi pogon za proizvodnju tekućih amonijevih tiosulfatnih gnojiva s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50.000 tona, a zajednička ulaganja partnera iznose 18 milijuna eura, navodi se u priopćenju MOL Grupe. 

Kako dodaju, izgradnja pogona za proizvodnju tekućeg gnojiva u skladu je sa strategijom 2030. MOL Grupe kako bi se povećala fleksibilnost rafinerijske prerade i proširio lanac vrijednosti uvođenjem novih proizvoda. Proizvodnja gnojiva započet će u lipnju 2018., a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona. Nova linija proizvoda pozitivno će utjecati na okoliš smanjenjem emisija sumpornog dioksida (SO2). 

"Proširenje proizvodnog portfelja rafinerije u Bratislavi u skladu je s našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vrijeme, novi proizvod proširio je naš lanac vrijednosti u preradi nafte, približavajući nas tako dodatno krajnjim potrošačima", izjavio je Gabriel Szabó, glavni izvršni direktor tvrtke SLOVNAFT, a.s. 

Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK, pak, naglasio je da tehnologija za proizvodnju amonijevog tiosulfata (ATS) dolazi od američke tvrtke ThioSolv.

"Gnojiva će se proizvoditi iz plinova proizvedenih u rafineriji tijekom postupka prerade nafte koje je Slovnaft do sada obrađivao u vlastitoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija također donosi značajna smanjenja emisija", naglasio je. 

Jedan od temeljnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrijednosti petrokemijskih proizvoda tvrtke i proizvodnja vrjednijih proizvoda koji se koriste u automobilskoj industriji, pakiranju, građevinarstvu i elektronici. U skladu s tim, kompanija planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

MOL Grupa Budimpešta Bratislava Gnojivo Tekuće gnojivo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).