Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 10.06.2021. 09:10

Ministarstvo poljoprivrede: Rok je kratak jer želimo omogućiti isplatu dodatnih potpora

Resorno ministarstvo reagiralo je na jučerašnje prozivanje Hrvatske poljoprivredne komore zbog prekratkog roka e-savjetovanja za izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjerama. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.940
  • 231
  • 0

"Kratkom roku za postupak elektronskog savjetovanja isključivi je cilj omogućiti isplatu dodatnih potpora za proizvodnu 2021. godinu", reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede na jučerašnje prozivanje Hrvatske poljoprivredne komore zbog prekratkog roka e-savjetovanja za izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama. 

Kako pojašnjavaju, izmjene i dopune ovoga Pravilnika usmjerene su isključivo na uvođenje novih mjera i povećanih iznosa potpora. Ministarstvo je, kaži, u suradnji s HPK i drugim neovisnim stručnjacima radilo na povećanju postojećih i uvođenju novih u Mjeri 14 Dobrobit životinja.

"U većem dijelu smo, nakon pet iscrpnih krugova pregovora s Europskom komisijom, u tome uspjeli pa će za dobrobit životinja, prema našim kalkulacijama, isplaćeni iznos za ovu godinu rasti na 220 milijuna, spram isplaćenih 90 milijuna u 2020. godini“, navode u priopćenju.

Time je, dodaju, prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu povećan 187 posto, u svinjogojstvu 235, u peradarstvu 188, u kozarstvu 125 te u ovčarstvu 127 posto.

Nadalje, ciljanim izmjenama i dopunama predviđena je podrška za novu operaciju Mjere 10 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površina, koja će biti korisna i stočarima te će obogatiti i sačuvati tlo, a očekivana potpora će iznositi 215 eura po hektaru. 

Podsjećamo, e- savjetovanje traje do 11. lipnja, a iz HPK smatraju kako su ove izmjene Pravilnika trebale biti stavljene daleko ranije, budući da se radi o promjenama koje se tiču isplata potpora. 

HPK: Nedopustivo je da e-savjetovanje za najvažniji Pravilnik traje samo pet dana

"Na ovaj način poljoprivrednike koji su sada u najvećim radovima u svojim poljima i na farmama stavlja u nezavidan položaj i diskriminira, a u ovako kratkom roku teško je organizirati sastanke i donijeti stavove i primjedbe svih sektorskih Odbora pri HPK“, izjavio je predsjednik Komore Mladen Jakopović.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje IAKS mjere Izmjene Ministarstvo poljoprivrede HPK


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]