Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplate potpora
  • 09.06.2021. 10:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Nedopustivo je da e-savjetovanje za najvažniji Pravilnik traje samo pet dana

Na ovaj se način poljoprivrednike koji su sada u najvećim radovima stavlja u nezavidan položaj i diskriminira, reagira predsjednik HPK Mladen Jakopović na izmjene o isplati izravnih potpora i IAKS mjera.

Foto: Lucija Bencarić
  • 763
  • 525
  • 0

"Nedopustivo je i krajnje neprihvatljivo da se najvažniji pravilnik za hrvatske poljoprivrednike u e-savjetovanje daje samo u roku od pet dana, što je prekratko vrijeme da bi se o njemu mogli kvalitetno očitovati“, reakcija je Hrvatske poljoprivredne komore.

Naime, trenutno je u e- savjetovanje stavljen prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu, a koje traje samo do 11. lipnja. 

HPK je, naglašavaju u priopćenju, ogorčena što Ministarstvo poljoprivrede tako olako pristupa najvažnijim odlukama o hrvatskoj poljoprivredi te da se ovaj Pravilnik, koji je od izuzetne važnosti i ima dalekosežan utjecaja na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, planiranje poslovanje i usmjeravanje odluka o proizvodnji, u javnu raspravu stavlja na samo pet radnih dana. 

Nove potpore i izmjene postojećih

Smatraju kako su ove izmjene Pravilnika trebale biti u e-savjetovanje stavljene daleko ranije, budući da se radi o promjenama koje se tiču isplata potpora. 

"Na ovaj način poljoprivrednike koji su sada u najvećim radovima u svojim poljima i na farmama stavlja u nezavidan položaj i diskriminira, a u ovako kratkom roku teško je organizirati sastanke i donijeti stavove i primjedbe svih sektorskih Odbora pri HPK“, izjavio je predsjednik Komore Mladen Jakopović.

Inače, prijedlogom Pravilnika uvedene su nove potpore i promjene u postojećim IAKS mjerama 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i 14 Dobrobit životinja. 

Tako je jedna od novih potpora u Mjeri 10 tip operacije 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, a kako bi se ono ostvarilo poljoprivredno zemljište na kojem se provodi poljoprivredna proizvodnja mora biti registrirano u ARKOD sustavu i označeno kao oranica.

Kod tipova operacija 10.1.3. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, 10.1.4 Pilot mjera za zaštitu kosca i 10.1.5 Pilot mjera za zaštitu leptira povećavaju se postojeći iznosi potpore.

U Mjeru 14 u tipu operacije 14.1.2 Dobrobit životinja u svinjogojstvu, kod kategorije životinja krmače i nazimice, uvodi se potpora za Poboljšanu skrb u prasilištu te Smanjenje toplinskog stresa u ljetnim mjesecima pojačanim protokom zraka ili raspršivanjem vodom.

Također, u tipu operacije 14.1.4 Dobrobit životinja u kozarstvu i tipu operacije 14.1.5 Dobrobit životinja u ovčarstvu uvedeno je novo područje dobrobiti životinja Poboljšana hranidba te je uvedena diferencirana potpora za koze i ovce u proizvodnji mlijeka te mesa.

Savjetovanje u pravilu traje 30 dana

Iz HPK podsjećaju kako savjetovanje s javnošću, onako kako je to propisano Zakonom o pravu na pristup informacijama, traje u pravilu 30 dana. Može trajati kraće samo onda kad su nastupili izvanredni uvjeti radi kojih ga nije moguće provesti u zakonskom roku i u tom slučaju je razloge za skraćeno trajanje nužno pojasniti u obrazloženju uz dokument koji se stavlja na savjetovanje. 

Prema službenim podacima koje imaju, od 1.031 provedena savjetovanja u 2019., njih 944 ili 91,56 posto trajalo je kraće od 30 dana, u odnosu na 88 posto njih koja su trajala kraće od propisanog roka u 2018. godini dok je samo 87 odnosno 8,44 posto trajalo 30 dana ili duže (u odnosu na 11,8 posto u 2018.).

Sustav također bilježi kako je prosječan broj dana savjetovanja za sve akte bio još niži i iznosio samo 18 dana.

Nova IAKS operacija: 10.1.17 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama

Iz svih gore spomenutih razloga zahtjevaju od Ministarstva poljoprivrede da produži ovaj rok, te da se pri odlukama o svim budućim javnim raspravama očituje ranije, odnosno da ih na vrijeme uključe u donošenje odluka o izmjenama zakona i pravilnika kroz Povjerenstva, ali i kroz sektorske sastanke kako bi Komora na vrijeme mogla informirati i obaviti konzultacije sa svojim članovima – poljoprivrednim proizvođačima. 


Tagovi

HPK IAKS mjere Tip operacije 10.1.17 Mladen Jakopović E-savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]