Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 10.12.2020. 13:30

Ministarstvo poljoprivrede: Novim Zakonom o sjemenu ne donose se nikakva ograničenja

Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je na reagiranje Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruge Biovrt. 

Foto: Depositphotos/alexKharkov
  • 426
  • 20
  • 0

Novim Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. ne donose se nikakva nova ograničenja, već se uvode pojednostavljenja vezano za uvođenje starih i autohtonih sorata u sustav proizvodnje sjemena te ekološkog sjemena, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na reagiranje Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruge Biovrt. 

Podsjećamo, navedeni su jučer upozorili da usred krize, Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena čak i za vlastite potrebe gospodarstva te zatražili izmjene.

Međutim, Ministarstvo uzvraća da je glavni cilj Zakona urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela u poslovima i propisa donesenih na njegovu temelju, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva.

Uvode se pojednostavljenja vezana za uvođenje starih i autohtonih sorata

Kako pojašnjavaju, poljoprivredni reprodukcijski materijal prije stavljanja na tržište prolazi kroz proces certifikacije, odnosno službenog nadzora u proizvodnji koji se  temelji se na međunarodnim metodama, odnosno shemama. Sjeme koje se stavlja na tržište mora ispuniti uvjete propisane EU direktivama, odnosno sjeme koje se stavlja na tržište mora biti proizvedeno pod stručnim nadzorom i prema metodama certifikacije.  

Kriza je, a Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena?

"Dakle, za navedeni sustav proizvodnje i certifikacije sjemena se novim Zakonom ne donose nikakva nova ograničenja, već se uvode pojednostavljenja vezano za uvođenje starih i autohtonih sorata u sustav proizvodnje sjemena te ekološkog sjemena", naglašavaju dodajući da se predlaže uvođenje novog pojma "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ za tzv. tavanušu.

Takvo sjeme, navode, omogućuje poljoprivrednim gospodarstvima da za vlastite potrebe proizvode i koriste ga na svom gospodarstvu, a nisu obvezni proći postupak certifikacije sjemena, budući da isto neće stavljati na tržište, ali se uvodi obaveza dorade odnosno tretiranja fungicidima radi suzbijanja širenja bolesti i korova.

Naime, Tilletia spp. odnosno snijet je jedna on najraširenijih bolesti strnih žitarica koja se širi zaraženim sjemenom. Urod zaraženih usjeva je toksičan za ljude i životinje. Stoga je, ukazuju, neophodnost dorade tzv. tavanuše odnosno "sjemena s poljoprivrednog gospodarstva“ usuglašen stav struke. 

Ne ograničavaju se načela ekološke proizvodnje

Nadalje, predviđenom Zakonskom odredbom ne ograničava se korištenja domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje.

"Podzakonskim aktom će se propisati izuzeća, odnosno oni koji za male količine sjemena neće biti obvezni provoditi doradu nad sjemenom koji proizvode na vlastitom gospodarstvu", stoji u odgovoru. Konkretno, kažu, navedene odredbe obuhvatit će proizvođače koji uzgajaju (npr. ratarske usjeve) na velikim površinama i ulaze u sustav potpora, budući da oni predstavljaju potencijalu opasnost od širenja štetnih organizama, bolesti i korova.    

Uvažena je, dodaju, primjedba u postupku javnog savjetovanja te će se Zakonom propisati izuzeća za proizvodnju ekološkog sjemena odnosno ekološkog heterogenog materijala koji se stavlja na tržište sukladno Uredbi (EU) 2018/848 o eko proizvodnji i označivanju takvih proizvoda.  

"Zakon prolazi kroz standardnu proceduru usvajanja kako je propisano Ustavom i Poslovnikom o radu Hrvatskog Sabora te su moguće promjene u nacrtu do konačnog usvajanja", navode dalje. 

Banka biljnih gena 

Iz Ministarstva su reagirali i na navode udruga kojim se dovodi u pitanje i Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj 2017.-2020., u sklopu kojeg se, kažu, provode mjere s ciljem očuvanja biološke raznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora, prije svega očuvanje postojećih autohtonih i tradicijskih sorti poljoprivrednog bilja.

"Zadaća Nacionalnog programa obuhvaća aktivnosti vezane uz ex situ očuvanje, in situ očuvanje i on farm upravljanje, održivo korištenje te izgradnju ljudskih i institucionalnih kapaciteta za očuvanje biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu", odgovaraju.

Provođenje Nacionalnog programa je podijeljeno u osam Radnih skupina i 13 institucija koje prikupljaju, opisuju i čuvaju tradicionalne i udomaćene genotipove biljnih vrsta. Za njegovu je provedbu osnovano Povjerenstvo za biljne genetske izvore čije su glavne zadaće provođenje i revizija Nacionalnog programa, odobravanje godišnjih planova rada institucija i godišnjih programa aktivnosti radnih skupina, praćenje provedbe aktivnosti iz godišnjih planova rada i godišnjih programa aktivnosti, usvajanje izvješća radnih skupina, povezivanje i usklađivanje rada svih sudionika Nacionalnog programa i provođenje nadzora rada radnih skupina i kolekcija koje čuvaju.  

"Predstavnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača članica je navedenog Povjerenstva", kažu iz Ministarstva.

Sjemenska proizvodnja u posljednje tri godine bilježi trend rasta

Također, banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa kroz koje se provodi ex situ očuvanje te opis i procjena svojstava primki biljnih genetskih izvora. U banku su uključene kolekcije koje se čuvaju u obliku sjemena ili poljskih kolekcija. 

Hrvatska banka biljnih gena djeluje potpuno transparentno i trenutno su u nju pohranjene 4.233 primke. Primke koje se čuvaju vidljive su kroz javno dostupnu bazu podataka. Za svaku upisanu primku dodijeljen je broj u bazi i njezini osnovni, putovnički, podatci koji su određeni prema smjernicama Europskog programa za biljne genetske izvore.

U tijeku je, zaključuju, i izrada novog Nacionalnog programa na osnovu postignutih rezultata u ovom programskom razdoblju i međunarodnih smjernica. 

Prema podacima koje su poslaili, sjemenska proizvodnja u posljednje tri godine bilježi trend rasta. U odnosu na 2017. godinu površine su povećane za 22,9% s 15.643 ha na 19.222 ha.

"U istom razdoblju bilježimo i konstantan rast certificiranih količina sjemena za domaće i tržište (EU) te trećih zemalja (OECD). Danas (2019/2020) imamo 62.892 t certificiranog sjemena za domaće tržište i 9.646 t za tržište trećih zemalja (OECD) odnosno bilježimo povećanje za 13.872 t ili 23,6% u odnosu na 2017. godinu", navode.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o sjemenu Odgovor Ministarstvo poljoprivrede Reagiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️