Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zakon o biljnom zdravstvu
 • 16.04.2021. 10:30

Ministarstvo poljoprivrede donijelo novi Pravilnik - tko su specijalizirani subjekti?

Donošenjem Pravilnika o službenom registru specijaliziranih subjekata, odredbe Pravilnika o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama više se ne primjenjuju, navode iz resornog ministarstva.

Foto: Maja Celing Celić
 • 2.261
 • 42
 • 0

Na osnovi izrađenog Zakona o biljnom zdravstvu, donesen je novi Pravilnik o službenom registru specijaliziranih subjekata, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Tako se, naglašavaju, odredbe Pravilnika o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama više ne primjenjuju. 

Novim se Pravilnikom, pojašnjavaju dalje, između ostalog propisuju uvjeti i način vođenja Službenog registra specijaliziranih subjekata (Registar), način podnošenja zahtjeva za upis u Registar i ovlaštenje, uvjeti za dobivanje ovlaštenja, propisuju se obrasci (za upis u Registar i dobivanje ovlaštenja za izdavanje biljnih putovnica te za označavanje i/ili tretiranje i/ili popravak drvenog materijala kao i obrazac zahtjeva za ovlaštenje te ukidanje ovlaštenja pravnoj osobi s javnim ovlastima), obveze specijaliziranih subjekata te troškovi i naknade osposobljavanja i službene provjere.

Novi pojam - Specijalizirani subjekt

Također, uvodi se novi pojam Specijalizirani subjekt, koji predstavlja svaku fizičku ili pravnu osobu poslovno uključenu u aktivnosti sadnje, oplemenjivanja, proizvodnje (uključujući uzgoj, umnožavanje i održavanje), unosa na područje EU i premještanja unutar i izvan nje, stavljanja na raspolaganje na tržištu te pohrane, prikupljanja, otpremanja i prerade bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta.

Člankom 65. Uredbe (EU) br. 2016/2031 te člankom 15. Zakona o biljnom zdravstvu propisana je obveza upisa specijaliziranih subjekata u Registar i to za subjekte koji obavljaju jednu ili više djelatnosti:

 • proizvodnja i premještanje bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta za čije je premještanje unutar područja Europske unije potrebna biljna putovnica
 • proizvodnja i premještanje bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta za koje je potrebna biljna putovnica u skladu s posebnim provedbenim aktima Europske unije u pogledu hitnih mjera 
 • izdavanje biljnih putovnica
 • unos bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta za čiji je unos na područje Europske unije obvezan fitosanitarni certifikat
 • izvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta za koje je potreban fitosanitarni certifikat za izvoz ili ponovni izvoz, ili predizvozni certifikat
 • označavanje i/ili tretiranje i/ili popravak drvenog materijala za pakiranje, drva ili drugih predmeta
 • proizvodnja, otkup ili prikupljanje u skladištu u proizvodnom području, s namjerom premještanja gomolja konzumnoga krumpira (Solanum tuberosum L.) i plodova bilja iz rodova Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i njihovih križanaca
 • prodaja bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta krajnjim korisnicima putem ugovora na daljinu (web-prodaja).

Najvažnije promjene

Najvažnije promjene koje donosi odnose se na Biljnu putovnicu, izvoz, Ugovor na daljinu, edukaciju specijaliziranih subjekata koji imaju namjeru izdavati biljne putovnice te inspekcijski nadzor. 

Što se tiče Biljne putovnice, prema Pravilniku obvezna za premještanje svih vrsta bilja za sadnju i za neke vrste sjemena pa se u Registar moraju upisati svi specijalizirani subjekti koji namjeravaju premještati takvo bilje odnosno za njega izdavati biljnu putovnicu.

Novo je i da se u Registar moraju upisati svi izvoznici bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta za koje treće zemlje zahtijevaju fitosanitarni certifikat.

Također, moraju se upisati i specijalizirani subjekti koji putem ugovora na daljinu (web prodajom) krajnjim korisnicima u Europskoj uniji prodaju bilje za koje je obvezna biljna putovnica.

Nadalje, ti subjekti će samostalno pregledavati bilje, biljne proizvode i druge predmete za koje su odgovorni i za takvo bilje izdavati biljnu putovnicu koja će biti dokaz zdravstvene ispravnosti bilja. 

Pravilnikom je predviđeno provođenje edukacija, odnosno osposobljavanje specijaliziranih subjekata za pregledavanje bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta. "Njih će provoditi nadležna tijela koja su propisana Zakonom o biljnom zdravstvu. Nakon provedbe osposobljavanja te podnošenja zahtjeva za ovlaštenje specijaliziranom subjektu će se izdati ovlaštenje za izdavanje biljnih putovnica“, pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Inspekcijski nadzor 

Obvezi edukacije ne podliježu specijalizirani subjekti koji imaju odgovarajući stupanj obrazovanja (odslušano 90 sati modula iz zaštite bilja).

Ono najvažnije, inspekcijski nadzor kod specijaliziranih subjekata koji izdaju biljne putovnice obavljat će nadležni inspektor najmanje jednom godišnje.

Što sve donosi novi Pravilnik možete pogledati ovdje.

Zaključno, nova pravila dovest će do bolje i učinkovitije zaštite bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta od štetnih organizama, smanjit će se rizik od pojave štetnih organizama koji može prouzročiti trgovina biljem, za domaće proizvođače bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta olakšanje dolazi u smanjivanju administrativnih obveza i olakšanom sustavu za izdavanje biljnih putovnica.

Za sva dodatna pitanja mole da se obratite na: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektor fitosanitarne politike, Služba za biljno zdravstvo i poljoprivredni reprodukcijski materijal, Odjel za biljno zdravstvo, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb na telefon: 01/6109 514, 01/6109 982, 01/6109 390, 01/6109 126 ili e-mail: HR_plant.health@mps.hr; uprava.poljoprivrede@mps.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik Zakon o biljnom zdravstvu Specijalizirani subjekti Registar Biljna putovnica Inspekcijski nadzor Izvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

616


Glasova: 227

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,9%

Glasova: 314

Šanse su im male. 51,0%

Glasova: 75

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]