Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno zdravstvo
  • 02.12.2019. 15:00

U Sabor upućen konačni prijedlog Zakona o biljnom zdravstvu

Cilj je Zakona osigurati bolju zaštita okoliša, šuma, javnih i privatnih posjeda što će imati za posljedicu manju uporabu zaštitnih sredstava, navode iz Ministarstva poljoprivrede..

Foto: Depositphotos/york010
  • 281
  • 28
  • 0

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o biljnom zdravstvu kojim se uređuje područje zdravstvene zaštite bilja, mjere za sprječavanje unošenja i širenja štetnih organizama bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta kao i njihovo suzbijanje primjenom fitosanitarnih mjera. 

Kako pojašnjavaju na stranicama Ministarstva poljoprivrede, odredbe propisane Zakonom posebno su usmjerene na učinkovitiju zaštitu od štetnih organizama bilja koji se potencijalno mogu unijeti na područje Europske unije putem globalizacije trgovine te promjenom klimatskih uvjeta. Cilj je Zakona osigurati bolju zaštita okoliša, šuma, javnih i privatnih posjeda što će imati za posljedicu manju uporabu zaštitnih sredstava.

"Novosti koje donosi konačni prijedlog Zakona o biljnom zdravstvu uključuju definiranje novih popisa štetnih organizama kao što su: karantenski štetni organizmi, prioritetni štetni organizmi, nekarantenski štetni organizmi, karantenski štetni organizmi zaštićenih područja te neregulirani karantenski štetni organizmi bilja. Fitosanitarne mjere mogu se primjenjivati i na one štetne organizme za koje se smatra da bi mogli ispunjavati uvjete za uvrštavanje na popis karantenski štetnih organizmima EU. Uvodi se obveza pružanja informacija putnicima i korisnicima poštanskih usluga koji na područje EU unose bilje, biljne proizvode i druge predmete, što po važećem zakonodavstvu nije bilo propisano", objašnjavaju.

Nadalje, stvaraju se zakonske osnove za nadogradnju registra specijaliziranih subjekata, a to su specijalizirani subjekti koji u EU unose ili unutar EU premještaju bilje, biljne proizvode i druge predmete, koji su ovlašteni za izdavanje biljnih putovnica, koji izdaju fitosanitarne certifikate, koji postavljaju oznake za drveni materijal za pakiranje i dr. Uvodi se jednostavnija i transparentnija dokumentacija (unificirani obrazac biljne putovnice) za specijalizirane subjekte/posjednike bilja, što će pridonijeti boljoj zaštiti kao i u mogućoj financijskoj pomoći u otkrivanju i eradikaciji štetnih organizama.

"Jedna od najvećih novina je otvaranje mogućnosti specijaliziranim subjektima da samostalno pregledavaju bilje, biljne proizvode i druge predmete te za njih izdaju biljne putovnice što do sada po važećem Zakonu o biljnom zdravstvu nije bio slučaj. Obvezno je i osposobljavanje specijaliziranih subjekata kako bi stekli određena znanja za izdavanje biljnih putovnica. Osposobljavanje specijaliziranih subjekata provodit će nadležna tijela", naglašavaju iz Ministarstva.

Nadležna tijela u provedbi Zakona su Ministarstvo poljoprivrede, Državni inspektorat (fitosanitarna i šumarska inspekcija), Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski šumarski institut, zaključuje se na stranici Ministarstva poljoprivrede. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o biljnom zdravstvu Ministarstvo poljoprivrede Zaštita bilja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/